Rozšiřujeme zásah frázové shody

5. listopadu 2018

Frázová shoda se využívá pro přesnější oslovení uživatelů, protože vyžaduje, aby se klíčové slovo shodovalo s vyhledávaným dotazem v pořadí slov, tvarem a diakritikou. Poslední zmíněnou podmínku nově upravíme tak, abyste ve vyhledávání oslovili více potenciálních zákazníků.

Od 12. listopadu měníme fungování frázové shody. Frázová shoda nadále vyžaduje, aby klíčové slovo nacházelo v uživatelském dotazu celé a všechna slova byla ve stejném tvaru (pádu). Nově frázová shoda nebude vyžadovat shodu v diakritice.

Pojďme si to ukázat na příkladu:

Klíčové slovo Příklady dotazů, které klíčové slovo spouští Příklady dotazů, které klíčové slovo budou spouštět od 12. 11. navíc Příklady dotazů, které klíčové slovo ani od 12. 11. nespustí
Plastové bazény

plastové bazény

plastové bazény levně

levné plastové bazény

plastove bazeny

levne plastove bazeny

plastový bazén

plastové levné bazény

bazény

pvc bazény

Plastove bazeny Plastove bazeny plastové bazény plastovy bazen

Co změna přinese

Nemalá část uživatelských dotazů je položena do vyhledávače bez háčků, čárek, často jen částečně (někteří uživatelé nemohou na klávesnici najít třeba písmeno ň).

Mnoho inzerentů pak pro maximální zásah zadává u klíčových slov i varianty slov bez diakritiky. Takové nastavení je pracnější, importované soubory jsou větší, práce s exportovanými kampaněmi náročnější. Těmto inzerentům zjednodušíme práci.

Inzerentům, kteří u frázové shody varianty klíčových slov bez diakritiky nezadávali, nově u frázové shody rozšíříme zásah a pomůžeme tak oslovit více relevantních zákazníků (v řádu jednotek procent).

Co když má slovo bez diakritiky jiný význam

Nad inzercí máte plnou kontrolu a můžete si nežádoucí spojení vyloučit pomocí vylučujících klíčových slov. Chování vylučující frázové shody zůstává a nežádoucí spojení je možné vyřešit vyloučením jednoho slova.

Příklad:

Využíváte klíčové slovo řada” a nechcete se zobrazovat na dotaz obsahující rada. V takovém případě je třeba vyloučit rada”. Sklik pak klíčové slovo nebude zobrazovat na žádné spojení, které toto slovo obsahuje.

Připomínáme, že vyloučit slovo ve frázové shodě v podobné situaci bylo potřeba i dosud, pokud využíváte volné shody.

Chování přesné shody se nijak nemění. Přesný popis všech používaných shod klíčových slov najdete v nápovědě.

Za celý tým Skliku David Velechovský a Martin Lohner

Sdílet na sítích