Českým internetem loni nejvíce zahýbali Karel Gott, jeho rodina a hokej

Aneta Kapuciánová 20. ledna 2020

Ivana Gottová, Karel Gott a hned za nimi jejich dcera Charlotte. To jsou osobnosti na vrcholu žebříčku skokanů, které pravidelně v lednu zveřejňuje služba Vyhledávání české internetové jedničky Seznam.cz. Žebříček ukazuje osobnosti, události a produkty, které Češi na internetu vyhledávali výrazně více než v roce minulém.

Hlavní události byly smutné, politické, ale i sportovní

Úmrtí Karla Gotta se dostalo v podobě sousloví “Den státního smutku“ i na vrchol seznamu skokanů mezi zprávami a kauzami. Velký zájem měli lidé i o prezidenta Zemana v nemocnici a také o další smutné události, jakými byly střelba v Brně, zemětřesení na Krétě nebo výbuch v Liberci a hurikán na Bahamách. Stejně tak se mezi hlavními skokany v této rubrice objevily i demonstrace na Letné a eurovolby.

 „Jako každý rok se mezi hojně hledané události dostaly i významné sportovní akce. Hlavním volnočasovým aktivitám kralovalo MS v hokeji 2019, následované biatlonem a Wimbledonem,“ říká Michal Sedláček, produktový manažer Seznam.cz Vyhledávání. Doplňuje, že se lidé loni také hojně zajímali o koncert skupiny Metallica nebo zpěváka Eda Sheerana.

Z ciziny lidi nejvíce zajímají britské vévodkyně a Michael Schumacher

Ze zahraničních osobností nejvíce poskočil zájem o bývalého závodníka Formule 1 Michaela Schumachera. Do žebříčku osobností se loni dostaly také zástupkyně britské královské rodiny, vévodkyně Meghan a Kate. Z českých osobností pak uživatelé internetu vedle rodiny Gottových velmi často vyhledávali například herečku Jiřinu Bohdalovou nebo zpěvačku Lucii Vondráčkovou.

Lidé se na internetu zajímali nejvíce o seriály

Zábavě kralovaly v roce 2019 seriály. Na prvním místě byla Výměna manželek. Lidé ale své oblíbené herce a příběhy pravidelně sledovali také na internetu, protože hned v závěsu byl seriál Lajna 2 vysílaný od září na Televiziseznam.cz. Mezi první trojicí skokanů se umístil také seriál Most!. V desítce najdeme i oblíbenou sérii Star Dance nebo filmy Nabarvené ptáče a Ženy v běhu.

DVB-T2 poskočilo ve vyhledávání více než iPhone

V kategorii komerčních produktů se výrazně projevil přechod na digitální televizní vysílání. Výraz “Set Top Box DVB T2“, který se umístil na druhé příčce, lidé hledali hlavně kvůli němu. Více poskočil jen mobilní telefon Xiaomi Redmi Note 7. Chytrých mobilů bylo v žebříčku nejvíce. Loni nový iPhone byl v pořadí skokanů devátý. Do desítky se dostala i Škoda Kamiq nebo Fritéza Delimano.

Skokani internetu kopírovali nejčastěji denně hledaná témata na Seznam.cz

Denně vyhledávané výrazy na českém internetu loni určovaly vztahy, sport a neštěstí. Mezi nejsilnější téma v první polovině roku patřilo zejména MS v hokeji, zaujal také rozchod Jaromíra Jágra s Veronikou Kopřivovou nebo bouřky v Česku. Druhou polovinu roku zase výrazně ovlivnilo několik nešťastných událostí, nejvíce skon Karla Gotta. Vyplývá to z loni nově spuštěných trendujících témat Vyhledávání. Ta vycházejí z klíčových slov směřujících na výsledky aktuálně nejčastěji hledaných výrazů.

Trendující témata jsou zobrazovaná na základě toho, jaké dotazy aktuálně hýbou seznamáckým vyhledávačem. Zobrazují se na domovské stránce Seznam.cz na řádku pod vyhledávacím polem, kde jsou prezentovaná v podobě hypertextových odkazů.

Aneta Kapuciánová

PR manažerka a tisková mluvčí

Sdílet na sítích