Seznam.cz nemá nic společného s virem Zafi.b

15. června 2004

Praha, 15. června 2004 – Elektronickou poštou se šíří nový virus, který tvrdí, že je elektronickou pohlednicí ze serveru Seznam.cz. Společnost Seznam.cz prohlašuje, že s virem nemá cokoliv společného a považuje celou věc za zneužití svého jména.

Virus pod názvem Zafi.b se šíří elektronickou poštou. Má několik variant v nejrůznějších jazycích včetně češtiny. Text v předmětu viru je odvozen od koncovky e-mailové adresy, na kterou se virus zasílá. Česká verze vybízí v předmětu k otevření “Elektronické pohlednice”. Tělo zprávy obsahuje vzkaz “Ahoj! Elektronická pohlednice ze serveru http://www.seznam.cz”. Společnost Seznam.cz nemá s tímto virem cokoliv společného a považuje použití názvu firmy za zneužití a pokus o poškození dobrého jména firmy, která je největším a nejnavštěvovanějším internetovým portálem v České republice. Seznam.cz podává trestní oznámení na neznámého pachatele. Vypátrání původců viru je však věcí policie a orgánů činných v trestním řízení.

Společnost Seznam.cz virus Zafi.b filtruje antivirovým programem a zpráva o zaslání viru a jeho neutralizace se uživatelům objeví ve složce “Spam a viry”. Přesto Seznam.cz varuje uživatele elektronické pošty před otevíráním mailů s nejasným původem. Společnost seznam.cz zároveň odsuzuje pokusy poškozovat elektronickou formu komunikace.

Seznam.cz v květnu 2004 navštívilo téměř 2,8 milionu unikátních uživatelů (76 % podíl na celkovém počtu internetové populace). Ve stejném období využilo služeb email.seznam.cz 1,4 milionu lidí ( 37 %). Freemail společnosti Seznam.cz je nejpoužívanějším e-mailem v ČR.

Sdílet na sítích