Muž ze Seznamu

29. července 2005

Respekt 25.7 2005

Nekorunovaný král českého internetu je ochoten pomoci v boji s terorem a přemýšlí o Síti budoucnosti.

“Zatím považuji za hlavní úspěch, že jsem se nezbláznil,” řekl Respektu téměř přesně před šesti lety zakladatel českého internetového vyhledávače Seznam Ivo Lukačovič. Narážel přitom na neustálý kolotoč práce a dodal: “Teď se musíme udržet tak pět let na špici, třebas ne jako jedničky.” Jen to byla jistota, že na trhu přežije. Podařilo se mu to. Nejenže na něm nejsou vidět žádné symptomy šílenství, navíc si i jeho firma udržela punc úspěchu a Lukačovič ke všemu minulý týden oznámil, že kupuje jeden z prvních zdejších e-mailových serverů, Email.cz. “Udělám z něj kofolu na síti. Té se také podařilo ze zapomnění prorazit v konkurenci Coca-coly či Pepsi,” říká muž, který stále vítá i neobchodní návštěvníky s přátelským úsměvem. A to tady u lidí, jejichž firmy mají roční tržby kolem půl miliardy korun, není zrovna běžná praxe.

Pořád co dělat

Na kopci nad Smíchovem se tyčí mohutná továrna s nádherným výhledem do Pražské kotliny. Kdysi se tu prý vyráběly zbraně, dnes tu vyrábějí internetové služby. Když se před devíti lety rozhodl tehdy dvaadvacetiletý student ČVUT investovat vypůjčených padesát tisíc korun do internetového byznysu, vypadalo to jako čiré bláznovství. Jen málokdo tenkrát v Česku používal internet a Lukačovičův vyhledávač ještě řadu měsíců po jeho vzniku navštěvovalo jen tisíc lidí denně. Dnes jich na Seznam za stejnou dobu zabrousí milion.
Lukačovičova firma slaví úspěchy a stále výrazně převyšuje ostatní české vyhledávače. Má totiž například propracované vyhledávání podle klíčových slov či kvalitní elektronickou poštu. Přesto práce není rutinou. “Každé dva roky jsme museli nějakým způsobem úplně zásadně otočit naši obchodní strategii. Trh si vlastně žádá neustálé inovace, takže je neustále co dělat,” říká Ivo Lukačovič. Proto nedávno došlo k řadě změn v poskytované elektronické poště, zavedení blogů či nových internetových stránek. Nejčerstvější událostí je to, že Seznam pohltil jeden z nejstarších tuzemských serverů – email.cz, který poskytoval elektronickou poštu zdarma. “Je to zaběhnutá značka, která měla jen problémy s propagací a modernizací. Rozhodně nás toto spojení posílí,” říká Lukačovič.
Ekonomické důvody k prodeji také nemá, protože každý rok dochází k značnému nárůstu.

Celý rok čti ilblog

“Postupně vzniklo asi dvacet grafických návrhů, z nichž jsem polovinu udělal já a polovinu Karel. Po obrovsky dlouhém procesu diskusí, brainstormingů a testování konečně vznikla finální grafická podoba,” popisuje Lukačovič modernizaci elektronické pošty na svém blogu http://blog.lide.cz/ilblog/, kterému vévodí motto Celý rok čti ilblog. Jako všichni milovníci internetu, i on propadl kouzlu těchto nepravidelných deníků, ve kterých jako ostatní autoři glosuje různý vývoj v technologiích, ve své firmě či prostě komunitu na síti. “U nás si píše blog nějaké promile uživatelů, ale pro mě je to hodně cenné, protože si můžu najít názory lidí, které chci, které znám, nejsou to anonymní žurnalisté z novin, o nichž nevím, co je k psaní vedlo.” Právě ve vytváření internetu obyčejnými lidmi “zdola” vidí Lukačovič budoucnost sítě. “Ve svém počítači mám stále více programů, které jsou zdarma a u nichž znám zdrojové kódy, takže pokud chci, mohu si je upravit. Takhle používám například jako internetový prohlížeč firefox, který nevytvořila jedna firma, ale uživatelé,” říká Lukačovič s tím, že už padesát procent softwarů je zdarma, a jednou to prý bude skoro sto procent. Podle něj je v tom největší nevýhoda například Microsoftu, který stojí především na prodeji programů. “Podle mne, pokud bude chtít zůstat na trhu, bude muset svoji strategii změnit.”
Vedení tak dynamické a neustále se proměňující firmy se dvěma sty zaměstnanci je velice náročné na čas. Před čtyřmi lety Ivo Lukačovič řekl Respektu, že nejraději relaxuje na toulkách s batohem a nejvíc na Česku oceňuje prostupnou, všem otevřenou krajinu bez zákazů a plotů. Tahle láska mu vydržela dodnes, i když s drobnou korekcí. “Největší odreagování je má rodina,” říká majitel Seznamu. “Do lesa jezdím stále, měním se tam v domorodce, který chodí bos a je u vytržení. Už se těším, až tam budu chodit se synem.”
Kontrola? Souhlasím
Vliv lidí, jako je Ivo Lukačovič, bude do budoucna s největší pravděpodobností stoupat, protože se budou muset stát součástí debaty o boji s terorismem. V něm hrají nové technologie velkou roli, jak například nedávno upozornil týdeník The Economist v textu o významu internetu coby pomyslného “ústředí”, v němž si mladí lidé sami vyhledávají teroristické skupiny, aby pro ně mohli při útoku zemřít. “Já bych ihned souhlasil s kontrolou internetu. Jsme ve válce s terorem, to, co se stalo v Londýně, nás ranilo. Možná více než Madrid, protože je to pro nás vzor demokracie. Takže pokud budou dobře napsané zákony a dobře nastavená kontrola proti zneužití, rád pomůžu,” říká Ivo Lukačovič. Zatím ho prý nikdo z českých legislativců či policistů zabývajících se terorismem neoslovil.

Foto popis| Lukačovič: stále u vytržení.
Foto autor| Foto Tomki Němec


 

Sdílet na sítích