Bouřka ukončila přednášku o použitelnosti v Second Life

9. července 2008

Čeští uživatelé virtuálního ostrova Bohemia online hry Second Life se mohli nedávno na několika místech setkat s ohromnou pavoučí sítí a usměvavým pavoukem, který je lákal na přednášku věnovanou tvorbě úspěšných internetových stránek.

Propagátor Second Life a spolupracovník Seznamu Radim Hasalík exkluzivně pro náš blog reportuje události z pozadí nové internetové komunity:

Přednáška v Second Life

Virtuální svět Second Life používá každý den přibližně 15 – 40 aktivních českých a slovenských uživatelů.  Celkově se zatím do československého města s názvem Bohemia přihlásilo 4 815 občanů. Právě pro místní obyvatele jsem uspořádal ve spolupráci se Seznam.cz přednášku věnovanou použitelnosti internetových stránek.

V zahraničí se Second Life používá také pro nábor zaměstnanců. Druhým cílem přednášky tedy bylo nalézt vhodné zájemce o práci externích testerů webových služeb Seznamu. Se svým týmem externích spolupracovníků testujeme mimo jiné také použitelnost. Naším úkolem je v neveřejném testu  nový web vyzkoušet a nahlásili případné chyby. Podobně se postupuje v případě spouštění nových funkcí, které mohou zásadně ovlivnit existující službu. Od roku 2005 jsem takto testoval  například komunitní služby Spoluzaci.cz, Lide.cz, Email.cz a z poslední doby Zbozi.cz.

Abych na přednášku nalákal dostatek posluchačů, domluvil jsem si s majiteli města Bohemia umístění zvláštního poutače v podobě veselého pavouka na tři místa. Věděl jsem, že se tam často vyskytuje hodně lidí. Poutač mi vyrobila výměnou za reklamu jedna z místních českých návrhářek módních doplňků a šatů. Second Life totiž umožňuje vyrábět uživatelům prakticky cokoliv a následně je možné tyto výrobky prodávat nebo třeba rozdávat zadarmo. Kromě této netradiční upoutávky jsem dostal ještě reklamní tabuli s logem všech zúčastněných partnerů. Tyto tabule jsem potom umístil v přednáškovém sále.

Zkušenost ze samotné virtuální přednášky byla zajímavá. Na konferencích a seminářích jsem zvyklý sledovat reakce publika a udržovat oční kontakt s diváky. V Second Life se díváte do monitoru na virtuální postavy ostatních a kromě jejich psaných příspěvků nemáte žádnou odezvu. Omezeni jste také s gesty, které sice vaše virtuální postava umí, ale jsou příliš výrazné či naopak nenápadné (třeba mrknutí oka). Chybět vám také bude možnost vytvořit si prezentaci. Výhodou je naopak možnost účastníků reagovat okamžitě pomocí vzkazu.

První přednáška měla nečekaný závěr. Na konci jsem uspořádal diskusi, jenže mezitím se v reálném životě přihnala bouřka a s tím výpadek elektrického proudu. Totéž postihlo poskytovatele mého internetového připojení. Od jedné přítomné uživatelky jsem se později dozvěděl, že lidé údajně čekali v přednáškovém sále více než hodinu na můj návrat a dokončení diskuse. Proto jsme společně s organizátory města uspořádali o několik dní později druhou přednášku na stejné téma. Kromě netradičních zkušeností s vystupováním ve virtuálním světě jsem do svého týmu získal nové spolupracovníky.

Radim

Sdílet na sítích