Kamaráda si na síti našlo 53 % Čechů a vážný vztah 24 %

12. května 2014

Internet už dávno nefunguje jen jako místo, kam chodíme hledat zboží a informace, ale také prostor, kde můžeme potkat i svého celoživotního partnera…

…Podle Seznam.cz Výzkumníka se na internetu už někdy zkoušelo seznámit 49 % uživatelů internetu, 59 % z nich pak na síti hledá vážný vztah.

Na internetu lidé hledají nové kamarády, jako třeba parťáky na sport či jiné koníčky, nebo partnery. Nového kamaráda si našlo 82 % lidí, kteří se o to pokoušeli. Partnerské vztahy už mají poněkud nižší čísla. Vážný vztah hledá většina těch, kdo seznamky využívají k partnerskému seznámení. Celkem 41 % z těch, kteří na síti hledali partnera (59 %), uvádí, že se jim to podařilo. A pro 6 % dotázaných vedlo on-line seznamování až k svatbě.  „Chodí nám mnoho dopisů, kde nám lidé děkují, protože na seznamce Lidé.cz našli své životní partnery. Z dopisů víme, že zde vzniklo mnoho dlouhodobých vztahů i osudových setkání,“ řekla Mája Zálišová, produktová manažerka internetové seznamky Lidé.cz. Seznamování na internetu vůbec není jen doménou mladých lidí. Průzkum ukázal, že internetové seznamky někdy využilo i 35 % uživatelů internetu starších 45 let.

Jaký vztah lidé na internetu hledají?

image

Z tabulky je vidět, že lidé na internetu nehledají jen duševní potěšení, ale i to fyzické. Sexuálního partnera zkoušelo najít 29 % dotázaných uživatelů a 57 % z nich slavilo úspěch.

Proč lidé seznamky využívají? Vede je k tomu ostýchavost i nedostatek příležitostí
Internetové seznamky jsou pro mnoho lidí jedinou cestou, jak si rozšířit základnu svých přátel či dokonce najít svoji životní lásku. Na důvody seznamování přes internet se ptal i Seznam.cz Výzkumník. Celkem 38 % dotázaných odpovědělo, že jim off-line svět nenabízí dostatek příležitostí pro seznámení a 23 % se jednoduše stydí oslovit někoho tváří v tvář.

image

Oblíbenost internetových seznamek potvrzují i interní statistiky serveru Lidé.cz, kde sekci „Seznamka“ v lednu 2014 navštívilo v průměru denně 257 tisíc uživatelů a denně na ní přibude okolo 2 000 nových inzerátů.

Jaké klady a zápory vnímáme při internetovém seznamování?
Muži i ženy si na on-line seznamování nejvíce pochvalují především rychlost, možnost jednoduché selekce potenciálních partnerů a pocitu ztráty zábran při písemné komunikaci. Muži si při on-line seznamování nejčastěji stěžují na nedostatek žen v seznamkách a na tzv. zlatokopky. Ženy pak  trápí to, že jim odepisují pouze muži, kteří hledají jen fyzický a nikoliv citový vztah. Často si právě ženy stěžují na to, že ve schránce objevují intimní fotografie, o které nestojí, čí že jim muži na chat posílají jen zprávy se sexuálním podtextem a nemůžou se jich jakkoliv zbavit. „Dobrou zprávou je, že už existují seznamky, které dovolí naprosto bezpečné seznámení. Než vám kdokoliv může na Lidé.cz poslat nějakou zprávu, musí vás o soukromou konverzaci požádat. Vy se můžete zcela svobodně rozhodnout, zda si s takovým člověkem chcete povídat či nikoliv. Důležité je, že zamítnout konverazaci můžete i člověku, kterému jste povídání už jednou dovolili. Kdykoliv se tak můžete zbavit nechtěných dopisovatelů. Také jsme chtěli zamezit anonymnímu spamovaní uživatelů. Proto kdokoliv chce někomu napsat, musí mít o sobě na Lidé.cz vypsané základní informace a musí mít administrátory schválenou hlavní fotografii,“ doplnila Zálišová

Více informací naleznete na Seznam.cz Výzkumníku.


Michal

Sdílet na sítích