Lenka Kabrhelová hlásí pracovní pauzu. V podcastu 5:59 ji nahradí Kateřina Šafaříková

Hana Holubová 26. srpna 2024

Zpravodajský podcast Seznam Zpráv 5:59 bude mít od září novou posilu, která se dočasně stane i jeho hlasem. Lenka Kabrhelová ohlásila pauzu a odchod na mateřskou dovolenou, posluchači tak denně uslyší bývalou zpravodajku z Bruselu Kateřinu Šafaříkovou společně se stálou členkou týmu 5:59, editorkou a moderátorkou Barborou Sochorovou.

Podcast 5:59 vychází dva a půl roku, každý všední den přináší jedno zásadní téma a patří k nejposlouchanějším zpravodajským formátům na českém podcastovém trhu.

„Kateřina i Barbora jsou skvělé novinářky, jsem ráda, že na dobu své nepřítomnosti předám moderátorský mikrofon právě jim,“ říká ke střídání Lenka Kabrhelová, která v minulosti působila jako stála zpravodajka veřejnoprávního rozhlasu ve Washingtonu i v Moskvě. „Kateřina za sebou má podobnou trajektorii jako já, většinu své kariéry strávila v zahraničním zpravodajství, konkrétně jako zpravodajka v Bruselu. Těšíme se, že náš tým vyztuží svou expertízou, novými tématy a impulsy. Barbora je zase klíčovou osobou podcastu 5:59 od samého počátku. Jsem si jistá, že se v péči tohoto dua naši posluchači dočkají skvělých a inspirativních podcastových epizod,“ dodává.

„Rozhovory s inspirativními lidmi mě vždy bavily. Těším se na novou výzvu v zavedeném formátu a doufám, že dosáhnu na laťku podcastu 5:59, jak ji nastavila Lenka Kabrhelová se svým týmem. Lence pak coby matka malých dětí přeju co nejvíce spánku a hodně radosti,“ říká Kateřina Šafaříková.

V uplynulém roce rozšířil podcast 5:59 svůj záběr o speciální, narativní série. Mezi nejzásadnější z nich patří Slopné, kdo je vrah?, která si odnesla dvojnásobné ocenění z Novinářských cen. Následovala série Sekty CZ, v níž zkušená reportérka Seznam Zpráv Kristina Ciroková pátrá po lidech, kteří stojí v čele manipulativních náboženských uskupení. Posledním výjimečným počinem je nově spuštěný formát MDŽ, pravidelná talk show zaměřená na ženy. V její poslední epizodě ostatně i Lenka Kabrhelová oznámila svou pauzu.


S moderátorskou židlí se Lenka Kabrhelová dočasně rozloučila sérií Americká jízda věnovanou jedné z nejdůležitějších zahraničních událostí letošního roku: prezidentským volbám ve Spojených státech. Už v listopadu si totiž Američané vyberou nástupce Joea Bidena v Bílém domě. V pětici rozhovorů s předními americkými novináři proto podcast 5:59 rozebral do hloubky nejen aktuální rozložení sil mezi demokratkou Kamalou Harrisovou a republikánem Donaldem Trumpem, ale také klíčová témata voleb.

Kateřina Šafaříková

Kateřina Šafaříková, nositelka ceny Karla Havlíčka Borovského, rozšíří redakční sestavu autorských osobností SZ. Za svou publicistickou práci získala několik Novinářských cen Nadace OSF. Jakožto expertka na evropská témata a souvislosti donedávna působila jako zpravodajka v Bruselu. Je spoluautorkou projektu Ředitelé Evropy a také zakladatelkou Fondu Daniela Anýže na podporu začínajících novinářů se zájmem o zahraničí. Do Seznamu přechází z vydavatelství Economia.

Hana Holubová

PR specialista

Sdílet na sítích