Videoportál Stream.cz nabízí exkluzivně a zdarma nové filmové premiéry s tematikou LGBTQ+

Hana Holubová 5. srpna 2024

Videoportál Stream.cz v rámci spolupráce s festivalem Mezipatra nabízí zdarma nové filmové premiéry s tematikou LGBTQ+. Queer kino na Stream.cz láká na snímky, které se těší nominacím či oceněním na mezinárodních filmových festivalech. Filmy tak doplní stálou nabídku, ve které diváci najdou například dokumentární cyklus Trans*.

Queer kino na Stream.cz

Dokud se tančí

Drama, 2019, Švédsko, 113 min, film získal několik švédských filmových ocenění

Příběh: Od útlého věku je Merab součástí národního souboru tradičních tanců, kde mladé dívky a chlapci pohybem vyjadřují duši národa. A ten stojí na pravoslaví, tradičních genderových rolích a rodinných hodnotách. Pro jakékoliv odlišnosti zde není místo. Nejen striktní pravidla tance, ale i rigidně smýšlející společnost tak ovlivňují život tvrdě trénujícího mladíka, jehož snem je vystupovat v zahraničí. Když se ale na tréninku objeví Irakli, Merabův svět se otřese v základech… Stojí před novým rivalem a je konfrontován s omamující přitažlivostí k jinému muži. Ve smyslné romanci, která tepe v rytmu úderné hudby, zachycuje režisér Levan Akin touhu být volný i rozpor, který vůči svým kořenům můžeme pociťovat. Upřímné, emocionálně obnažené drama získalo cenu za nejlepší film na MFF v Oděse či cenu za nejlepší režii na MFF v Sarajevu.

Léto v Kreuzbergu

Romantika, Drama, 2020, Německo, 95 min, nominovaný snímek na Berlinale

Příběh: Čtrnáctiletá Nora tráví letní prázdniny doma v berlínské čtvrti Kreuzberg. Její starší sestra, která ji prakticky vychovala, si užívá volný čas s partou kamarádů a Noru vláčí s sebou. Poflakují se městem nebo se povalují na plovárně, kde se dá alespoň na chvíli skrýt před spalujícím sluncem. Noru ostatní mají za tichou pozorovatelku, která raději sedí opodál a svět kolem sebe zachycuje na instagramová videa. Ani její další hobby, chov housenek a motýlů, jí na oblíbenosti nepřidá. Její nesmělost se začne rozplývat, když potká svobodomyslnou a charismatickou Romy. Dny přestávají být jeden jako druhý a Nora díky živelné dívce poprvé zažívá velkou lásku se všemi radostmi i strastmi, které k ní neodmyslitelně patří… Stejně jako se housenky proměňují v motýly s pestrobarevnými křídly, i z Nory se stává mladá žena.

Misandrie

Drama, 2017, Německo, 91 min

Příběh: Mimo dohled lidí, v odlehlém klášteře na venkově, se radikální ženská skupina připravuje na revoluci. Zneužívané i vzdorné dívky, k nimž se život zatím nechoval moc hezky, se pod vedením matky představené chtějí zasadit o nový svět. V něm bude mužská populace zcela vymýcena a ženy se dostanou z područí patriarchátu. Pevný řád teroristické buňky naruší až příchod mladého muže, jenž se na útěku před policií ukryje za pomoci jedné z dívek v odlehlém domě. Zdá se však, že se pod střechou skrývá více tajemství, než ženy doposud tušily… Nonkonformní kanadský tvůrce přichází s provokativní vizí, kde se lesbická pornografie stává hlavní propagandistickou zbraní vzdorujících žen. LaBruceův desátý, příznačně subverzivní film premiéroval na Berlinale a přináší dráždivý komentář současného světa.

NeonBoy

Drama, 2018, Brazílie, 112 min

Příběh: Pedro si vydělává v chatroomech. Pod přezdívkou NeonBoy vystupuje před webkamerou, tančí, svléká se, natírá se fosforeskujícími barvami a doufá, že některý z diváků zaplatí za soukromý virtuální tanec. Realita je ale mnohem šedivější. Kvůli napadení spolužáka, který ho šikanoval pro jeho orientaci, musel Pedro opustit univerzitu, a teď čeká, jaký trest mu soud udělí. Jeho sestra, se kterou jsou od dětství nerozlučná dvojice, se stejně jako spousta dalších Pedrových vrstevníků stěhuje z rodného Porta Alegra za lepším. Pedro navíc zjišťuje, že má konkurenta – talentovaného tanečníka Lea, který okopíroval jeho nápad s barvami. Pedro se s Leem schází a dvojice začíná předvádět společnou show. Sbližují se ale nejen před webkamerou.

Lola

Drama, 2019, Belgie, 87 min

Příběh: Být svobodná a na nikom závislá je životním krédem dospívající Loly. Její představa však naráží na maloměšťáckou povahu otce, pro kterého je idea tradičního rodinného štěstí nedotknutelná. Skutečnost je ale složitější. Ve chvíli, kdy se Lola postaví za sebe, přestává pro otce existovat. Světy obou hrdinů se opět prolnou se zprávou o úmrtí jejich milované matky a manželky, aby společně splnili její poslední přání. Podaří se jim znovu vybudovat vztah, nebo je nová situace nijak nepoznamená? Vydejte se na cestu za odpuštěním v emocemi nabité road movie Lola od belgického režiséra Laurenta Micheliho. Emocionální proměnu hrdinky přesvědčivě ztvárnila začínající transherečka Mya Bollaers, která byla za svůj výkon nominována na řadu filmových evropských cen a získala významnou cenu Magritte Award pro nejlepší herečku.

Hana Holubová

PR specialista

Sdílet na sítích