Seznam Zprávy představují Mozaiku Pavla Kasíka. Novou minisérii o umělé inteligenci

Hana Holubová 10. října 2024

Odborník na technologie, lektor a novinář Pavel Kasík, připravil osmidílnou minisérii o umělé inteligenci s názvem Mozaika Pavla Kasíka. V každé epizodě spolu se svými hosty srozumitelně představí jednu z oblastí umělé inteligence a její vliv na současnost i budoucnost. Video najdou čtenáři a diváci vždy ve čtvrtek na Seznam Zprávách, audio bude ve stejný den dostupné také na webu Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

„O umělé inteligenci teď čteme všude. Asi jste slyšeli, že AI vám složí písničku, zmanipuluje volby, zfalšuje váš hlas, ušetří vám čas nebo vám vezme práci,” vysvětluje Pavel Kasík, vědecký novinář Seznam Zpráv. „Jsou to všechno takové útržkovité informace. Většina lidí tak má o možnostech umělé inteligence naprosto zkreslené představy. Proto si myslím, že dává smysl podívat se na téma uceleně a z různých perspektiv. Každý si z toho pak může poskládat svou mozaiku toho, jak umělá inteligence zapadá do jeho života.”

V úvodní epizodě Pavel Kasík spolu s Ivanou Böhmovou, koordinátorkou vzdělávání pro oblast AI v Národním pedagogickém institutu ČR, popíšou, jak současné jazykové modely fungují a jak je tvořivými způsoby můžeme používat. Proč si občas vymýšlejí a jak této kreativity využít. Diváci a posluchači si zároveň mohou vyzkoušet jednoduché úkoly, které jim moderátor pořadu zadá. Ty nejnápaditější pak zveřejní.

Novým podcastem navazuje Pavel Kasík na svou dlouholetou činnost, kdy pravidelně informuje na Seznam Zprávách o novinkách ve světě vědy a techniky. Za článek Omikron je mírnější i nebezpečnější zároveň. Jak z toho vyjde Česko? obdržel v roce 2023 spolu s Matoušem Lázňovským Novinářskou cenu v kategorii Cena za inovativní online žurnalistiku. V roce 2024 uskutečnil do té doby největší průzkum v Česku, který dokázal, že většina lidí neumí rozlišit generované snímky od skutečných fotografií. 

Hana Holubová

PR specialista

Sdílet na sítích