Seznam má vlastní platební systém

17. ledna 2006

Portál Seznam nabídl uživatelům novinku – platební systém Seznam Peněženka. Na plnohodnotný peněžní systém na českém Internetu však stále čekáme.

Peněženkou můžete platit pouze v rámci Seznamu, její možnosti a uplatnění jsou velmi omezené, čemuž brání i přísné zákony – portál si s nimi, alespoň pro provoz na vlastním území, údajně poradil.

Seznam.cz, a.s.Seznam vstupuje do nového roku se službou, na kterou si zatím netroufla konkurence ani světová jednička Google – vlastním platebním systémem. Je zřejmé, že od Seznam Peněženky těžko můžeme očekávat další Martin Lér: PayPal konečně i pro ČR – i když jen napůl (23. 06. 2005 06:30)PayPal nebo Spekulace: Google vyvíjí nový platební systém a aukční síť, protože negativní společenské nahlížení na elektronické platby a zároveň nepřející zákony znamenají velkou překážku. Nicméně právě váha největšího tuzemského portálu má potenciál k prolomení českých ledů. Proto by nebylo vhodné podobné snahy přehlížet.

Seznam zavedení platebního systému oznámil koncem minulého roku, u příležitosti sloučení vlastního freemailu se serverem Email.cz (který Jan Ambrož: Proč Seznam koupil Email.cz? (27. 07. 2005 06:30)koupil v létě). Novou službu tehdy inzeroval v Uživatelé Email.cz dostanou schránku o velikosti 2000 MB takto: Seznam Peněženka je jednoduchá služba, která uživatelům umožňuje provádět na Internetu drobné platby od několika korun až po tisícikoruny.  Služba je v první verzi určena pro platbu za služby Seznamu, jako je posílání SMS, inzerce a podobně.

Na první pohled se zdálo, že by se mohla narodit mikroplatební internetová peněženka, tedy systém, který v dějinách českého Internetu Jan Ambrož: Mikroplatby zamrzly. Nahradí je SMS? (1.) (12. 04. 2005 06:30)neměl na růžích ustláno. Už určená výše kreditu (100 – 10.000 korun), kterým můžete disponovat, ale napovídá, že o mikroplatbách dnes řeč nebude.

Jak to funguje
Pomýšlíte-li na využití Seznam Peněženky, musíte být registrovaným uživatelem e-mailové služby v doménách @seznam.cz a @email.cz. Po aktivaci (respektive přihlášení na penezenka.seznam.cz) získáte přístup ke kreditu, jenž si můžete nabít částkou od 100 korun do 10.000 korun prostřednictvím klasického platebního příkazu (a zadáním variabilního a specifického symbolu) nebo eBankou. První způsob je pochopitelně značně pomalejší. Potvrzení o navýšení vám spolu s jednoduchým daňovým dokladem přijde e-mailem, vše můžete sledovat ve webovém rozhraní.

Se svými penězi na "účtu" Seznamu lze nakládat omezeně, platíte jen za služby portálu. Nemůžete částku poukázat uživateli a ani zpětný výběr není zrovna pohodlný, což je vzhledem k bezpečnosti výhoda i nevýhoda: uživatel musí zaslat Seznamu přípis s úředně ověřeným podpisem a číslem účtu. Přijde mu však částka snížená o 50 korun, což je manipulační poplatek, který si portál účtuje.

Jsou vaše peníze v bezpečí?
Pro bezpečnou komunikaci se serverem je využíván protokol SSL, který však určitě neuchrání účty s banálním heslem typu "12345", tolik oblíbeným na freemailových serverech. Ani provozovatel se necítí být za vaše peníze odpovědný – v podmínkách sice deklaruje snahu zajistit Peněžence spolehlivost a bezpečnost, avšak je z obliga s ohledem na "důvody vyšší moci" při dočasné nefunkčnosti, nedostupnosti, zneužití a nesprávném použití bez příčinné souvislosti s jednáním Seznamu.

"Důvody vyšší moci je termín právní teorie, který rozvádí judikatura a který zejména označuje okolnosti vylučující odpovědnost povinného subjektu, např. živelné pohromy. Jinými slovy: pokud se v serverovně stane něco neočekávaného nebo začne zemětřesení, nebude moci Seznam.cz nahradit vzniklou újmu," říká Rita Gabrielová, mluvčí Seznamu.

V podmínkách ke službě Seznam Peněženka je sice zmíněno, že provozovatel nenese odpovědnost za případné škody, které vzniknou uživateli tím, že nebude informován o změnách služby pouze proto, že ji pravidelně nevyužívá. Čistě teoreticky by ale mohlo dojít k následujícímu: uživatel se po šest měsíců nepřihlásí do své e-mailové schránky (nebo do 14 dnů od registrace, schránku na Seznamu nemůže uživatel zrušit sám), což automaticky podle obecných podmínek znamená vymazání účtu. Měl by tak zároveň ztratit přístup i ke své Peněžence.

"Peníze uživatelů zůstanou na jejich účtu i po uvedené lhůtě, nikdo s nimi nebude nijak manipulovat," říká Rita Gabrielová. Zda se s e-mailovou schránkou zruší i Peněženka, je ale dále záhadou. Řešením může být vrácení kreditu, které Seznam avizuje v případě nedodržením podmínek Peněženky (byť se o nutné periodicitě návštěvnosti a eventuálním zrušení účtu nezmiňují) ze strany uživatele.

Více na URL| http://www.lupa.cz/clanky/seznam-ma-vlastni-platebni-system/

Sdílet na sítích