České portály přístupnější pro handicapované uživatele

19. března 2008

Unikátní projekt podporující nevidomé i jinak handicapované uživatele v práci s internetem vznikl za účasti všech významných českých portálů a centra TEREZA. V březnu – měsíci internetu – představujeme jeho první výsledky.

Projekt od začátku vznikal v těsné spolupráci s centrem TEREZA při FJFI ČVUT v Praze, které se zrakově handicapovanými lidmi dlouhodobě pracuje. Jejich praktické poznatky, rady i informace o podobných projektech v zahraničí daly základ spolupráci, která zatím nemá na českém internetu obdoby.

Standard klávesových zkratek

Aby mohli zrakově postižení uživatelé internet lépe ovládat, dohodli čeští poskytovatelé internetového obsahu tzv. jednotný standard klávesových zkratek. Jde o dohodnuté hmaty na klávesnici počítače, kterými se uživatelé s jistotou dostanou tam, kam na stránce potřebují. České internetové portály přizpůsobují své stránky tak, aby klávesové zkratky byly postupně použitelné na všech jejich službách.

„Doposud neexistovala na českém internetu v klávesových zkratkách přílišná shoda, což bylo překážkou v jejich častějším použití,“ vysvětluje jeden z účastníků projektu, webmaster Lukáš Marvan ze Seznamu. „Společný standard byl odvozen od obdobné britské normy, avšak poupraven s ohledem na specifika českého prostředí, doporučení expertů a výsledky uživatelských testů“.


Z dalšího partnerského portálu – společnosti NetCentrum – k tomu dodávají: „Klávesové zkratky nevidomým jednoznačně usnadňují používání internetu, ale učit se pro každé stránky novou sadu, to  se nikomu nechce. Nebylo by to snad ani v lidských silách“, říká  Daniel Srb. „Ale naučit se několik zkratek, které se používají na většině nejnavštěvovanějších stránek českého internetu, to už bude stát za to.“

 

Čtečky a další technologie

Čtení nebo hledání na internetu usnadňují handicapovaným uživatelům ještě tzv. asistivní technologie. Mezi nejrozšířenější patří hlasová čtečka (screenreader). Ta převádí do zvukové podoby to, co jinak běžný uživatel vidí. Projekt bude pamatovat i na to, aby nevidomý uživatel dokázal rozeznat např. reklamu od ostatního obsahu stránky.

Služby na českých portálech i zpravodajském portálu iDnes se tak přizpůsobují tomu, aby byly přehledné a snadno „čitelné“ pro všechny skupiny uživatelů, včetně těch handicapovaných. Nejde přitom o psanou internetovou normu, ale o dobrovolnou dohodu českých subjektů.

Pro další zájemce, kteří by chtěli handicapované uživatele na internetu podpořit, je více informací na www.ippi.cz/standard-klavesovych-zkratek/

Sdílet na sítích