Aktualizace Javascriptové knihovny JAK

3. března 2009

Je to rok, co jsme vydali jako open source Javascriptovou knihovnu JAK. V tomto týdnu proběhla masivní aktualizace knihovny a webu s příklady.

JAK se může i po roce pochlubit zpětnou kompatibilitou, tudíž widgety a kód napsaný před rokem bude fungovat se současnou verzí. JAK má oproti konkurenčním frameworkům výhodu v česky psaném manuálu, stránkách s příklady a diskusním fóru, na kterém vám rádi pomůžeme s vašimi problémy.

JAK je stále modernizován, proto je vhodné sledovat jeho stránky a připravovat se na budoucí změny. Jako příklad mohu uvést zavedení nové metody $super pro volání metod předka, která v budoucnu nahradí metodu callSuper. Za zmínku také stojí stále vylepšované počítání pozic elementů na stránce pro jejich následné pozicování.

Ruku v ruce s aktualizací JAKa dochází i k aktualizaci vydaných widgetů. Před rokem byly některé widgety v rané fázi vývoje a nyní již dospěly. Můžeme zmínit např. kalendář, který před rokem uměl číst datum pouze z jednoho formulářového pole, nyní je možné pracovat s časem i datem a tyto údaje číst z libovolných polí. Dalším widgetem, který prošel masivním vývojem, je editor. Editor se za rok naučil správně fungovat v nastupujících prohlížečích Firefox 3 a Internet Explorer 8. Přídavkem jsou další rozšíření funkčnosti o práci s tabulkami, nebo implementace využití kontroly pravopisu.

Dále byly vylepšeny knihovny pro práci s vektorovými grafy. JAK se jako jeden z prvních frameworků (možná jako první) může pochlubit bezproblémovou prací s VML v přicházejícím Internet Exploreru 8 s možností změny objektů za běhu skriptem. Těchto vektorových knihoven využívají widgety pro kreslení grafů, které v průběhu doby získaly rozšířené možnosti konfigurace vzhledu.

JAKem se snažíme reagovat na aktuální trendy a proto si na stránkách JAKu můžete zkusit použít vizualizátor navěšených událostí Visual Event od Allana Jardine. V blízké budoucnosti bude tato verze JAKa propagována na další služby Seznamu a tudíž i na nich bude brzy vizualizátor fungovat. Tato jednoduchá pomůcka umožňuje rychleji dohledat, jaký kód je svázán s jednotlivými ovládacími prvky ve stránce.

Vývoj JAKu a knihoven neustává a tak je nasnadě otázka, na co se můžete v nejbližší době těšit. Mohu slíbit, že vydáme novou plně konfigurovatelnou prohlížečku obrázků LightBox, která bude mít premiéru na novém webu Novinek. Myslím, že se máte na co těšit.


Aichi

Sdílet na sítích