Další rok konsolidace

23. června 2009

Pavel Zima v nedávném rozhovoru na Lupě označil rok 2009 rokem vnitřní konsolidace Seznamu. Ironií je, že z pohledu provozního oddělení je každý rok rokem vnitřní konsolidace.

Není divu. Za uplynulé tři roky tu nebyl jediný den, kdy bychom zcela zásadně nekonsolidovali část naší bohaté infrastruktury.

Pokud bych měl za uplynulý rok vypíchnout nejvýznamnější konsolidaci pod střechou IT provozu, musím vzpomenout na projekt, jehož cílem byla profesionalizace našeho prostředí IP loadbalancingu. Projekt si vzal do hledáčku několik desítek linuxových serverů, které na opensource platformě linux virtual serveru (LVS) zajišťovaly kompletní loadbalancing našeho prostředí. Zlom nastal v první polovině loňského roku, kdy se počet těchto serverů, včetně jejich záloh, přiblížil k číslu padesát.

Začátkem roku 2008 jsme se rozhodli celou loadbalancing architekturu zkonsolidovat. Výsledkem téměř ročního projektu, zahrnujícího výběr technologie a migraci všech služeb za provozu, je architektura s jediným síťovým prvkem v každé naší lokalitě, plus ke každé jeden záložní. Téměř padesát LVS serverů jsme tak zredukovali na celkem 4 prvky, obhospodařující celý Seznam. Éru LVS se slzou v oku opouštím s vědomím, že být menšími, nikdy bychom možná řešení linux virtual serveru opouštět nemuseli.

Uplynulý rok byl i rokem praktického vstupu Seznamu do NIXu. Projekt, jehož cílem bylo – pochopitelně – ušetřit za datovou konektivitu, slavil úspěch v druhé polovině loňského roku. Dnešním dnem tak Seznam provozuje celkem dva desetigigabitové propoje do výměnného uzlu NIX.CZ a rovněž užívá dvě zálohované přípojky ke dvěma ISP pro zahraniční konektivitu. Tato změna, která zpomalila křivku nákladů spojených s naší rostoucí internetovou konektivitou, trvala od svého počátku přes jeden rok.

Velkým mezníkem byl v loňském roce i přechod celého kancelářského IT prostředí na platformu Windows Domain a Outlook. (Původně jsem to nechtěl zmínit, abych  nedělal neplacenou reklamu). Ale spousty člověkohodin našich techsupporťáků a Windows administrátorů, které tento technologický skok stál spousty sil, prostě zmínit musím. Přechod se projektoval už od konce roku 2007 a realizován byl během podzimu. Týdny a měsíce stresů s tím spojených nakonec stály za to. Radost z komfortní synchronizace mezi notebookem a všemožnými mobilními zařízeními mají teď všichni ti, které nebaví číst si emaily jen 12 hodin denně v práci. A abych tedy nedělal reklamu – úplně na 100% to celé nefunguje. :-)

A ještě přidám.. V rámci konsolidace DNS provozu jsme začali pracovat na využití bezpečnější technologie DNSSEC. V tuto chvíli v podstatě všechny naše odchozí DNS dotazy využívají technologii DNSSEC. Naše vlastní domény DNSSECem podepsané nejsou. Brání tomu ještě několik velkých technologických oříšků. Stejně tak jsme začali více experimentovat se serverovými virtualizačními technologiemi a pro další léta jsme zvolili virtualizaci postavenou na opensource platformě OpenVZ.

Ani ten letošní rok, zdá se, nebude jiný. Na konci roku nás podle všeho čeká překlenutí 5 gigabitové hranice síťového provozu a s tím spojené výměny síťových prvků, které nám v případě výpadku jedné linky nebudou kapacitně stačit (protože 5 + 5 = 10 Gbps). Rozšiřovat se na naše pobočky bude doménové prostředí a stejně tak v roce 2009 budeme s vybranou technologií masivněji virtualizovat naše serverové instalace. Pro všechny naše uživatele chystáme konsolidaci komunikačních kanálů na helpdesk. Martin Doleček se stal novým šéfem administrátorského oddělení, takže i on začal vymetat kostlivce ze skříní (rozuměj: konsolidovat) Ale o tom všem zase někdy příště. Tedy, rok 2009 bude pro provozní oddělení, mimo jiné, opět rokem konsolidace.

PS: Možná trochu pozdě na ohlédnutí za rokem loňským, nemyslíte? Jenže kdo tu má stíhat psát na blog, když pořád něco konsolidujeme. :-)


Michal

Sdílet na sítích