Jak dopadl Mezinárodní den IPv6 u Seznamu a jaké jsou další plány?

15. června 2011

Zjistili jsme, že téměř 4 % uživatelů českého internetu by mohla plnohodnotně fungovat na IPv6, ale operační systémy a internetové prohlížeče jim IPv6 cestu vyberou pouze v 0,5 % případů. Zajímavé. …

… Zajímavé je i to, že  0,4 % uživatelů  má problémy s využitím IPv6 v případě, že mají IPv4 i IPv6 zároveň.

V Seznamu jsme několik týdnů sledovali a měřili funkčnost a připravenost připojení uživatelů a internetových poskytovatelů služeb na vydávání a přijímání dat po IPv6. Nyní i díky Mezinárodnímu dni IPv6, máme unikátní výsledky a pohled na to, jak to s českým IPv6 vypadá. Jsou tedy Češi připraveni?

Začali jsme ale už dříve, než ono 8. 6. 2011. Chtěli jsme předem vědět, kolik uživatelů by mohlo mít problémy, pokud bychom vydávali IPv6 záznamy některých služeb všem bez rozdílu. A tak jsme nasadili na některé naše služby testovací script, který po návštěvě stránky uživatelem otestoval, zda je vše v pořádku, či je někde problém. Mezinárodním dnem IPv6 jsme si ověřili, že námi očekávané výsledky se shodují s ten den naměřenými daty. Takže se žádný konec internetu nekonal ;) Dokonce jsme nezaznamenali ani zvýšené dotazy našich uživatelů, kteří by měli problémy s načítáním stránek. V podstatě se nikde neprojevily žádné problémy.

Podívejme se na konkrétní výsledky

Víme, že zhruba 4 % českých uživatelů internetu mají tzv. dualstack (tj. mají IPv4 i IPv6 a jsou schopni se připojit na server za pomocí DNS záznamu). Bohužel jen u 0,5 % z nich si jejich operační systém či webový prohlížeč vybere cestu přes IPv6. Jinými slovy, kdyby vše fungovalo až 4 % Čechů by mohla využívat data po IPv6.

Naproti funkčním uživatelům tu máme i ne zcela funkční. Ti sice mají dualstack, ale připojení preferovanou cestou neprojde. Takových je kolem 0,4 %. Pokud si ale z této hromádky odmyslíme nejčastěji problémové sítě (nefunkční tunely mobilních operátorů, některé vysokoškolské sítě a urychlovací proxyservery prohlížečů), pak se dostaneme na chybovost dualstacku 0,02 – 0,04 % a to už není zas tak vysoké číslo.

Jako problémová připojení se dají označit i sestavované tunely, kterých není zrovna málo (17 % Teredo, 3 % 6to4). Největším problémem se u tunelů jeví preference spojení přes IPv4 a nemožnost načtení IPv6 hostnamu. Přímo na IPv6 adresy se tunely většinou dostanou, čehož využívají i některé peer-to-peer sítě. Takže pokud chcete chodit na data přes IPv6, zkontrolujte si, jak se připojujete.

Pozitivní je, že pokud se už nastaví nativní IPv6 adresa, pak je většinou preferována. Momentálně se počet nativních IP adres pohybuje kolem 0,3 – 0,5 %, takže mluvíme zhruba o 30 000 uživatelích v ČR.

A k čemu jsme dospěli? Počet uživatelů s ne zcela funkčním IPv6 připojením není zanedbatelný, a proto budeme na IPv6 postupně pouštět poskytovatele připojení až po krátkém ověření funkčnosti. Bližší informace naleznete zde.

Nakonec pro nedočkavce jsme vytvořili plán služeb, na kterých se již pracuje či jsou v plánu upravit na IPv6. Seznam služeb a jejich plánované úpravy se mohou  v průběhu času měnit v závislosti na nových překážkách, nebo požadavcích, které v průběhu úprav objevíme. Naše plány najdete také na naší nápovědě. Plány úprav naleznete taktéž v sekci IPv6.

PS: Velké díky patří kolegovi Radkovi Zajícovi, který se vrhl do měření a zkoumání dat.

Martin Doleček
Martin Doleček

Sdílet na sítích