Chorvatsko, Řecko, Itálie – nejoblíbenější destinace Čechů pro letošní dovolenou

4. srpna 2011

Ze statistik serveru Sdovolena.cz vyplývá, že horkými favority nejhledanějších destinací pro letošní dovolenou jsou Chorvatsko, Řecko a Itálie. Čtvrté nejvyhledávanější místo je ČR. A zajímavostí je, že například Slovensko je oblíbenější než Tunis.

Podle statistik hledání na serveru Sdovolena.cz za červen a červenec 2011 Češi nejčastěji hledají dovolenou v průměru na 9 až 12 dní. Více než 60 % lidí se zajímá o nabídky All Inclusive. Asi nepřekvapí, že nejčastěji hledají lidé letecké zájezdy, na druhém místě jsou dovolené s vlastní dopravou. Samozřejmě, že jsou země, kam jezdí Češi raději po vlastní ose, než s cestovkou. Patří k nim právě Chorvatsko či Itálie. Zajímavé je, že v červenci hledali lidé na serveru Sdovolená.cz last minute zájezdy častěji než v červnu. V červenci dotaz na last minute obsahovala téměř jedna třetina hledání. A kolik chtějí Češi za svoji dovolenou zaplatit? Letos v létě patří k nejhledanějším zájezdy v cenové relaci od 10 do 15 tisíc korun.

Žebříček nejvyhledávanějších destinací

  1. Chorvatsko
  2. Řecko
  3. Itálie
  4. Česká republika
  5. Bulharsko
  6. Turecko
  7. Egypt
  8. Španělsko
  9. Slovensko
  10. Tunisko

Zdroj: statistiky hledání na serveru Sdovolená.cz, červen a červenec 2011

A jak si Češi vybírají dovolenou v top 3 destinacích?
Chorvatsko a Itálie toho mají společného více, než by se na první pohled mohlo zdát. Do obou zemí Češi nejčastěji hledají zájezdy s vlastní dopravou a až pak autobusem. Letecké zájezdy jsou sem spíše výjimkou. Obě destinace také patří k těm, kde hledají lidé tu nejlevnější dovolenou. Ideální – tedy nejčastěji hledaná – cena se zde pohybuje mezi 5 a 10 tisící korun. Hledají se zde dovolené buď s polopenzí, nebo úplně bez stravy, tedy s vlastní stravou. Nejčastěji hledaná délka pobytu v obou zemích se pohybuje v rozmezí 7 až 10 dnů.

Do druhé nejoblíbenější destinace – Řecka – Češi nejraději létají. Letecké zájezdy jsou zhruba osmkrát hledanější než dolovené s autobusovou dopravou. Cena se pohybuje o něco výše než u Chorvatska a Itálie, a to v rozmezí 10 – 15 tisíc korun. Češi si také v Řecku nejčastěji hledají zájezdy All Inclusive, případně polopenze.

Můžete se těšit na další zajímavosti z našich statistik.

Honza Schenk & Michal Buzek
Honza Schenk & Michal Buzek

Sdílet na sítích