Bojíte se kreditky? Není proč!

22. května 2013

Kreditní karta vydělává? Fikce, nebo realita?

Vzít si úvěr znamená papírování a bohužel i nároky na čas. A hlavně po vás ti, co půjčují, většinou chtějí předem prozradit, co si za dané peníze koupíte. To kreditní karta je váš osobní bankéř, který je vždy připraven půjčit třeba i na chleba. A když na to jdete chytře, je i přes svou pověst častěji dobrý sluha než zlý pán. Přitom se nemusí jednat jen o půjčku, kreditní karta vám dnes může třeba i vydělávat. Zatímco jinak je nabídka karet relativně homogenní, některé kreditky vám teď mohou část ceny nákupu vracet, dokonce nabídnou i slevy v obchodech.

Na českém trhu si můžete vybírat mezi desítkami kreditních karet od bankovních i nebankovních domů. Většinou ani vybírat nemusíte, některé firmy kreditky posílají samy, obvykle stačí jen zavolat na infolinku a půjčku aktivovat. I přesto, že je nabídka takto po ruce, pečlivě vybírejte a srovnávejte, ať nenaletíte.

Se širokou nabídkou přichází bohužel i menší přehlednost. Na Sfinance.cz naštěstí najdete bez dlouhého klikání podmínky třiceti vybraných karet předních poskytovatelů na jednom místě.  Vhodnou kreditní kartu si můžete vybrat nejen podle délky bezúročného období (během něj splatíte půjčené peníze za nulový úrok) a úroku, ale i podle toho, kde nejčastěji nakupujete.  Chcete výhodnější půjčky, peníze zpět nebo by se vám líbila třeba sleva na benzín?

Dobrá nabídka: nejen bezúročné období a nízký úrok

Co mám tedy považovat za dobrou nabídku? Tak především je to více než 50 dní bezúročného období, široký a jasný program slev a bonusů, nízký nebo dokonce žádný poplatek za vedení karty a roční úrok co nejblíže k 20 procentům. V praxi nejde ani tak o počet bezúročných dní, rozdíl pěti dnů není až tak zásadní. Vlastně už nejde ani o úroky, protože 3 procenta nejsou zase takový rozdíl, úrok je beztak přes 20 procent.

Nyní jde především o různé slevové programy a hlavně vracení peněz z každého nákupu. Pokud si pořídíte kreditní kartu s cílem nedlužit, ale vydělat, dívejte se po vracených procentech z obratu, radí Martin Špaček z Sfinance.cz. „Zpátky můžete každý měsíc dostat až 3 procenta z obratu. To znamená, že pokud měsíčně kreditkou zaplatíte 25 000 Kč, dostanete zpět 750 Kč. Za rok to je 9 tisíc korun, to už může být i kus dovolené.“

Špatná pověst
Pozor na kreditky nalezené ve vaší poštovní schránce, seriózní poskytovatelé totiž tyto karty nerozdávají na počkání každému. Podmínky pro její získání jsou podobné jako při žádostech o spotřebitelský úvěr. Ne každý žadatel ji tedy nakonec získá. „Žadatel musí projít tzv. scoringem, kde daná finanční instituce zjišťuje, zda je klient dostatečně bonitní, tedy zda dost vydělává a moc nedluží. Dle bonity klientovi buď kreditní kartu neposkytne, poskytne nebo sníží objem peněz, které může klient vyčerpat,“ vysvětluje Martin Špaček.  To všechno trvá pár hodin, maximálně jeden dva dny, klient tedy většinou velice brzy ví, zda úvěr získá.

Kreditní karty mají špatnou pověst. Lehko podlehnete dojmu, že peníze jsou vaše a „zapomenete“ poslat splátku. Kreditní karta je výhodná jako krátkodobá půjčka, jakmile však přetáhnete bezúročné období, je dražší než běžný spotřebitelský úvěr. Už vůbec není kreditní karta vhodná na dlouhodobé splácení vysokých částek, případně na výběry z bankomatu. Pokud víte, že chcete půjčit peníze, které budete splácet dlouho, lepším řešením je spotřebitelský úvěr, pokud to jsou peníze na bydlení, zažádejte o úvěr ze stavebního spoření nebo úvěr hypoteční. Kreditní karta je vhodná na krátkodobé nižší půjčky, průběžné placení běžných nákupů, ideálně s benefity, které jsou lepší než na běžných kartách.

Stále jen úvěr
Abyste se tedy nedostali do kolotoče nervózního dorovnávání dlužné částky, především se snažte splácet dlužné peníze ve svém bezúročném období, tedy většinou v oněch průměrných 45 dnech. Ideálně si nastavte inkaso z běžného účtu, které zajistí, že nezapomenete peníze doplatit. A vždy zaplaťte celou dlužnou částku.
Dále berte kartu stále jako úvěrový produkt pro krátkodobý nedostatek peněz, jako platební nástroj, varuje Martin Špaček.  „Hlavně nepodlehnout možnosti nakoupit si zbytečnosti, jen proto, že mám peníze stále po ruce. Pokud má někdo problém se splácením dluhu na kreditní kartě, je lepší spočítat si možnost konsolidace půjček a převést si dluh na standardní půjčku. Jak sami zjistíte na Sfinance.cz, můžete tím ušetřit.“

Jak používá kreditku makléř z Wall Street?

•    Splácí v bezúročném období, nastaví si inkaso na 100 procent dlužné částky
•    Využívá naplno veškeré bonusy a slevy
•    Platí kartou přímo za produkty a služby
•    Nikdy nevybírá kreditní kartou z bankomatu
•    Pečlivě posoudí nabízené doplňkové služby (např. pojištění)
•    Využívá výhodných plateb i v zahraničí

Markéta

Sdílet na sítích