Rychlost internetu podle Seznam.cz: 84 % lidí se k internetu připojuje rychlostí pod 10 Mbit/s, pomalý internet ohrožuje konkurenceschopnost

13. října 2016

Data společnosti Seznam.cz ukazují, že se ještě dnes 84 % Čechů připojuje průměrnou rychlostí nižší než 10 Mbit/s. Tato čísla jsou horší než cíl vládní strategie Digitální Česko pro rok 2013. Už tehdy měla být k dispozici rychlost internetu ve městech alespoň 10 Mbit/s a ve všech obydlených lokalitách alespoň 2 Mbit/s. Druhá verze koncepce Digitální Česko 2.0 z roku 2014 pak dokonce očekává, že v roce 2020 by měla mít každá domácnost minimální dostupnou rychlost internetu 30 Mbit/s, alespoň polovina domácností pak 100 Mbit/s. Přitom se dnes rychlostí nad 30 Mbit/s připojují jen zhruba dvě procenta lidí, 100 Mbit/s Seznam.cz naměřil jen v zanedbatelném množství (141 případů). Sama vláda ČR přitom v dokumentu konstatuje, že „bez vyspělé internetové infrastruktury není konkurenceschopnost ČR v EU i ve světě dlouhodobě udržitelná“.

Seznam.cz již podruhé zveřejňuje Mapu rychlosti internetu v ČR, která ukazuje reálnou rychlost připojení u téměř milionu internetových přípojek v ČR. Nejde o teoretické údaje z prospektů poskytovatelů připojení, nýbrž o skutečný stav. Údaje se totiž sbírají z takzvaných provozních logů. Jednoduše řečeno: když uživatel přijde na některou ze stránek společnosti Seznam.cz, lze poznat, jakou rychlostí si z ní stahuje data. Podle toho mu totiž Seznam.cz automaticky nabízí obsah – například různá rozlišení videí. Vzhledem k tomu, že na některou ze stránek společnosti Seznam.cz přijdou každý den zhruba tři miliony unikátních návštěvníků a za měsíc celkově zaznamenají tři čtvrtě miliardy návštěv, jde zřejmě o nejvíce reprezentativní data, která se na českém internetu dají získat.

Český internet cíleně neměříme, ale máme k dispozici velmi hodnotná data díky tomu, že téměř 90 % Čechů na internetu navštěvuje každý měsíc některou z našich služeb. Na službách, kde uživatelům servírujeme videoobsah, proto dovedeme otestovat rychlost internetových linek těch, kteří se k nám připojují. S ohledem na probíhající diskuse okolo potřeby investic do internetové infrastruktury jsme si nechtěli data nechávat pro sebe. Chceme touto cestou nabídnout náš reálný pohled na rychlost internetu v ČR. Ten nevychází z nějakého dotazníkového šetření či informací od samotných poskytovatelů připojení. Poprvé jsme toto měření uskutečnili před rokem a z letošního druhého měření vyplývá, že se situace po republice nijak zásadně k lepšímu nezměnila. Internet již dávno není jen zábava, ale nástrojem pro práci, obchodování nebo třeba styk s úřady. Datová infrastruktura je dnes stejně významným nástrojem, jako infrastruktura dopravní nebo energetická a stát by jí měl věnovat náležitou pozornost,“ uvádí problematiku Michal Feix, zástupce generálního ředitele Seznam.cz.

Průměrné rychlosti internetu v ČR
Druhé měření rychlosti připojení českých uživatelů k internetu sbíral Seznam.cz z provozních logů sítě pro doručování obsahu (tedy přes svoji CDN) celkem 22 dní, a to konkrétně od 9. do 30. srpna 2016. Z dat vyplynulo, že průměrné rychlosti nižší než 10 Mbit/s dosahovalo celkem 84 % přípojek a v rozmezí od 10 do 30 Mbit/s se jich připojovalo mírně přes 14 %. „Na rychlost 30 a více Mbit/s dosáhla pouhá 2 % přípojek, což pro nás bylo nemilým zjištěním. Budeme rádi, pokud naše Mapa rychlosti internetu poslouží jako relevantní doplněk k informacím, které se státní správa dlouhodobě snaží získat pro budování sítí vysokorychlostního internetu s využitím Evropských dotací. Mohou tedy být zajímavým doplňkem informací, které dnes úřady získávají přímo od operátorů dotazníkovou cestou,“ doplňuje Michal Feix. Průměrné rychlosti převyšující 100 Mbit/s pak dosáhlo pouhých 141 zařízení (IP adres).

Z analýzy celkem 980 854 IP adres také vyplynulo, že rychlost připojení v ČR významně kolísá a nelze se na nit tak v případě potřeby spolehnout. 70 % z nich se totiž ve sledovaném období aspoň jednou připojilo na minimálně 5 minut nižší rychlostí než 2 Mbit/s.

Sběr dat
Analýza bohužel potvrdila, že se rychlost internetu v ČR ani po roce a půl, kdy Seznam.cz uskutečnil první měření, v podstatě nezměnila. I tehdy k výsledkům vydal tiskovou zprávu. Oproti předchozímu měření, kdy byla sledována data ve večerní špičce od 17. do 21. hodiny, je teď Seznam.cz nově sledoval po pětiminutových úsecích po celý den. Každá IP adresa mohla mít maximálně 12 pětiminutových úseků za 1 hodinu a po vynásobení 12 úseků 24 hodinami a 22 dny mohla získat maximálně 6 336 záznamů. V uvedeném období bylo zachyceno 1 017 329 unikátních IP adres, ke kterým získal Seznam.cz 17,7 milionů záznamů, přičemž nejvíce jich pocházelo dle GEO IP z Prahy, konkrétně 292 036, a naopak nejméně z Jihočeského kraje – 19 384. Po odstranění záznamů mimo Českou republiku zůstalo k analýze již zmiňovaných 980 854 IP adres.

Analyzovaná data ve strojově čitelném formátu Seznam.cz dává k dispozici veřejnosti a kdokoliv je tak může využít pro vlastní analýzu nebo projekt.

image

Obrázek v plném rozlišení ke stažení

Další informace najdete na https://www.seznam.cz/mapa-rychlosti-internetu

Sdílet na sítích