Jak ukázal průzkum české internetové jedničky Seznam.cz, velikonoční dobroty si lidé připravují většinou podomácku sami, mezi nejoblíbenější patří tradiční beránek. Koledování dlouhodobě převažuje v menších českých obcích a zvykům kraluje barvení vajíček. Hitem určeným pouze dospělým koledníkům jsou pro letošek domácí pálenky a jeden dospělý člověk si přijde na výslužku ve výši 80 korun.
České domácnosti i na Velikonoce stále často pečou. „Mezi nejčastěji podávané velikonoční pečivo patří tradiční mazanec a beránek. Na svátečním stole se oba pokrmy objevují u 60 % českých domácností, přičemž více než v polovině z nich se připravují vlastnoručně,“ říká Darek Pikálek, uživatelský a marketingový výzkumník Seznam.cz, a dodává: „Zajímavostí je, že další tradiční velikonoční pokrmy, jako jidáši, už z domácností pomalu mizí.“
Koledování je častější v malých obcích
Nejčastějšími zvyky, které udržuje okolo dvou třetin dotázaných, je barvení vajíček, pletení či alespoň nákup pomlázky i koledování. To je pak častější v malých obcích. „Dospělí koledníci dostávají jako koledu většinou sladkosti a alkohol. Obarvená vajíčka dostane jen čtvrtina z nich. Nejčastějším alkoholem, který koledníci získají, je jednoznačně domácí slivovice,“ doplňuje Pikálek. Často také obdrží domácí hruškovici a meruňkovici nebo kupovaný rum a vodku. Data průzkumu Seznam.cz dále ukazují, že koleda pro jednoho člověka stojí průměrně 60 korun. Pro děti vyjde na 40 Kč, pro dospělé pak na 80 Kč.
Výzkum proběhl formou online dotazování uživatelů Seznamu v době od 31. 1. do 8. 2. 2019 (N=903, 15+).