Lepší kvalitu televizního vysílání lidé oceňují hlavně u dokumentů. Kvůli přechodu na DVB-T2 se kupují předně set-top boxy, s jejich dostupností jsou problémy

Více jak polovina Čechů očekává od přechodu na DVB-T2 zlepšení kvality obrazu. Zhruba třetina dotázaných pak kvalitnější obraz ocení hlavně u dokumentů nebo sportovních pořadů. V souvislosti se změnou způsobu vysílání si většina lidí pořizuje spíš set-top box než nový televizor. S dostupností levnějších kusů je ale problém. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu* společnosti Seznam.cz.  

Češi jsou podle průzkumu se současnou kvalitou vysílání v zásadě spokojeni, ale od přechodu na DVB-T2 si 53 % dotázaných slibuje, že se kvalita obrazu ještě zvýší. Nejvíce lidí (35 %) se těší na lepší rozlišení dokumentů, zhruba pětina respondentů si pak chce HD vychutnat u pořadů se sportovní tématikou a pohádek. Lepší kvalita diváky láká také u nezávislých filmů a detektivních seriálů.

Některé komerční stanice potenciálu přechodu plně využijí a přinesou rozlišení HD. Například Televize Seznam nabídne v souvislosti s přechodem rozlišení 1440×1080 px s vysokým datovým tokem. „Jsem rád, že se načasování přechodu našeho vysílání do DVB-T2 potkalo se spuštěním upraveného programového schématu. Už v březnu zařadíme do vysílání další nový obsah v podobě pohádek, dokumentů, seriálů a filmů, který tak naši diváci uvidí díky DVB-T2 již ve vysokém rozlišení,“ říká Ivan Mikula, ředitel Televize Seznam.

Většina lidí má zájem o set-top boxy. S dostupností těch levnějších je však problém

Lidé si v souvislosti s přechodem na DVB-T2 pořizují spíš nové set-top boxy než televizory. Oproti set-top boxům, o které se zájem na nákupním rádci v posledních pěti měsících zvýšil o stovky procent, se poptávka po televizorech zvýšila podstatně méně,“ komentuje Jan Kriegel, manažer nákupního rádce Zboží.cz. Důvodem ke koupi nové televize totiž není podle dotázaných pouze změna šíření televizního vysílání, ale i touha po větší obrazovce, kvalitnějším obrazu nebo výměna klasického televizoru za smart TV.

Podle Kriegela lidé sice zájem o koupi levnějších set-top boxů mají, jejich nabídka je ale v rámci slevových akcí vzhledem k enormnímu zájmu omezená.

Podle průzkumu se hned třetina z těch, co si kupovali set-top box, setkala s horší dostupností v některé z prodejen. I z dat Seznam.cz Vyhledávání vyplývá, že nejvíce lidé v souvislosti s přechodem na DVB-T2 hledají set-top boxy, a kloní se tak k ekonomičtější variantě. Kriegel uživatelům proto doporučuje aktivní sledování dostupnosti levnějších set-top boxů na nákupních rádcích.

*Průzkum proběhl formou on-line dotazování uživatelů Seznam.cz v době od 7. 1. do 14. 1. 2020 (N = 1302 respondentů, z nich 1186 sleduje TV, 18+). Data byla vážena na základě pohlaví, věku a vzdělání.

Kristýna Hořovská

PR specialista

Sdílet na sítích