Mapy.cz jsou dostupné pro Android Auto. V automobilovém segmentu poskytují navigaci v obou klíčových systémech

19. dubna 2021

Dlouho očekávaná a fanoušky žádaná novinka přichází. Mapy.cz se staly součástí systému Android Auto, který po dobu jízdy sdílí navigaci z mobilu na velkou obrazovku v přístrojové desce. Od konce loňského roku jsou Mapy.cz dostupné pro uživatele Apple platformy CarPlay. V rámci automobilového segmentu jsou tak součástí obou klíčových multimediálních systémů.

Cesta Map do systému Android Auto

V první fázi jsme dlouho čekali na reakci od Googlu, který nám a dalším vývojářům nejprve musel dovolit vytvořit navigační aplikace pro Android Auto. Ačkoliv jsme nebyli přizvaní do prvotní vlny přístupu k API, během krátké doby se nám podařilo vytvořit navigaci právě pro tento multimediální systém.

Usilovali jsme o dosažení stejného uživatelského zážitku jako v mobilní aplikaci. V rámci Android Auto pro nás jako třetí stranu existují limity. Nemůžeme například lidem dovolit hýbat s mapou, jsme omezeni při zobrazování položek historie hledání či oblíbených míst.

To důležité ale zůstává – pro Android Auto používáme naše vlastní data a dobře známé mapové podklady. Všechny užitečné funkce navigace jsou zachované. 

Funkce Mapy.cz, které si v autě užijete

Hlasová a vizuální navigace v češtině je samozřejmostí, pojďme se podívat, které další funkce jako řidič jistě oceníte:

  • Přepočítávání trasy během jízdy a její optimalizace podle aktuální dopravní situace
  • Upozornění na rychlostní limity
  • Nabídka tří alternativních tras do zvoleného cíle
  • Navigace v dopravních pruzích
  • Všechny mapové podklady včetně dopravního i leteckého pohledu
  • Offline mapy (nutné stáhnout předem) navigují i v místech bez signálu
  • Zkratky pro rychlou navigaci domů a zobrazení historie hledání pro přihlášené uživatele

Tip od produktového manažera Kuby

Složitější trasu si v klidu naplánujte na telefonu, ta se pak s aplikací Android Auto synchronizuje. Lze to provést i po připojení telefonu v autě. Stačí spustit aplikaci, konkrétní mapu si zpátky poslat do telefonu, připravit či nastavit si trasu a následně ji předat zpět do systému Android Auto.

Na co se ještě můžete těšit?

Pro letošní léto připravujeme vylepšení navigace, například ji doplníme o hlášení radarů. Novinek chystáme více, postupně vám je představíme.

Za celý tým Mapy.cz Kuba Faifer a Martina Kincl

Sdílet na sítích