Vylepšený Seznam.cz Slovník přeloží už deset jazyků

Aneta Kapuciánová 1. července 2022

Služba Slovník společnosti Seznam.cz, kterou využije denně přes sto tisíc lidí, přidává na své portfolio tři nové jazykové mutace. Konkrétně se jedná o uživatelsky velmi žádané jazyky polštinu, chorvatštinu a také ukrajinštinu. Poskytovatelem překladových dat je společnost Lingea, jež má dlouholeté zkušenosti s vydáváním klasických papírových slovníků. Hlavním cílem Slovníku je najít na internetu co nejrychleji a snadněji správný překlad hledaného slova.

„Vyslyšeli jsme zpětnou vazbu našich uživatelů a přidali polštinu, protože řada Čechů do této země jezdí za cenově výhodnými nákupy potravin a pohonných hmot a také proto, že máme v České republice nezanedbatelnou polskou menšinu. Přibyla také chorvatština, jelikož se jedná o jednu z našich nejoblíbenějších letních dovolenkových destinací. Slovník jsme naučili ještě ukrajinsky, abychom lidem působícím v České republice přechodně i dlouhodobě usnadnili život, a oni tak měli možnost se rychleji naučit český jazyk, říká Eliška Janků, produktová manažerka ve společnosti Seznam.cz.

Slovník lidem poskytuje překlady již od roku 2001 a k dnešnímu dni disponuje už deseti jazyky. Konkrétně se jedná o nově přidané jazyky: ukrajinštinu, chorvatštinu a polštinu, dále služba nabízí němčinu, angličtinu, italštinu, francouzštinu, slovenštinu, ruštinu a španělštinu. Nejčastěji si lidé volí překlady do angličtiny, následuje ruština a trojici uzavírá v těsném závěsu němčina. „Nejčastěji k nám chodí lidé ve všední dny a čísla nám říkají, že v průměru u nás každý jeden uživatel přeloží šest až sedm slov,“ dodává Janků.  

Aneta Kapuciánová

PR manažerka a tisková mluvčí

Sdílet na sítích