Máme vítěze květnové Sklik výzvy. Jak dopadl DRTG návštěvníků Seznamu v praxi?

Pamatujete na Sklik výzvu s tématem DRTG návštěvníků Seznamu? Cílení, se kterým je zásah publika mnohem jednodušší díky datům od Seznamu. My už známe její vítěze. Popsali nám, jak u výzvy s DRTG návštěvníků Seznamu postupovali a jaké jim funkce „přinesla ovoce“. Máte na naši výzvu také? Sledujte náš blog, již příští týden přichází další výzva.

Lukáš Forejt za Pytel granulí

U e-shopu pytelgranuli.cz jsem DRTG návštěvníků Seznamu nejdříve testoval základním způsobem. Nastavil jsem jen DRTG publikum návštěvníků Seznamu a zapnul na ně kampaň.
Bohužel tahle varianta nebyla výkonově dostačující. Hledal jsem proto řešení pokročilejším nastavením.
V prvním kroku jsem si definoval nejprodávanější zboží na e-shopu. Třídění jsem zvolil podle značek a vzal jsem z nich nejlepších 10.

Pro každou z těchto značek jsem pak vytvořil vlastní sestavu s upravenou produktovou skupinou, jako je vybraná značka a produkty skladem. A poté jsem zvolil šablonu reklamy na styl klienta.

Kampaň se musela v průběhu optimalizovat, proto jsem využil automatických pravidel, kde jsem řešil bidování na denní bázi.

Pravidla se rozdělují do 4 fází:


Ve výsledku tak máme automatizovanou kampaň na prodej s výhodnějším PNO než v začátcích na nové uživatele díky Seznamu.

Jan Musil za OKAY Elektro

Na mojí práci se mi líbí, že můžu testovat nové věci, a proto jsem vyzkoušel i cílení DRTG návštěvníků Seznamu. Aby kampaň nebyla omezená, nastavil jsem dostatečný rozpočet a zároveň i frekvenci zobrazení. U frekvence dávám většinou ze začátku nižší počet (3 denně), po týdnu zvýším a sleduji změnu ve výkonu. Retargetingový seznam pro cílení: DRTG – Návštěvníci produktů na webech Seznamu využívám s defaultním nastavením, tedy oslovením uživatelů v posledních 2 dnech.

Pro co největší maximalizaci výkonu jsem musel jít v rámci optimalizace více do hloubky. Vyexportoval jsem si statistiky z celé kampaně a zanalyzoval jsem je. Statistika ukázala, že kampaň čerpá větší část rozpočtu v mobilních zařízeních, bohužel ale s nižším konverzním poměrem. Musel jsem proto udělat změnu a vytvořit druhou reklamní sestavu zacílenou na desktop. Celkem jsem měl 2 sestavy zacílené podle zařízení na mobil s tabletem a desktop. Pak jsem upravil CPC, aby poměr investovaných prostředků mezi zařízeními byl 50 na 50. 

Tato změna se ukázala jako správná, protože se prakticky okamžitě zvýšil konverzní poměr i hodnota konverzí. Nejdřív bylo PNO na hranici 20 %, což mi přišlo u tohoto cílení až příliš vysoké. Po rozdělení sestav a úpravě CPC se hodnota PNO dostala na hranici okolo 10 %. Kampaň se tedy krásně stabilizovala. 

Pokud bych chtěl ještě zvýšit efektivitu kampaně, prohlédl bych si v Google Analytics produkty, které jsou klikané ale zároveň se neprodávají. Produkty bych pak v kampani buď přímo vyloučil, nebo je „vytáhl“ do třetí sestavy, které bych dal nižší bidding.

Martin Noska za Knihy Dobrovský

Výchozí podmínky a nastavení kampaní

Pro DRTG návštěvníků Seznamu jsme připravili nejprve jednu kampaň, která zahrnovala uživatele všech typů zařízení. Pak jsme ale pro lepší možnosti optimalizace oddělili návštěvníky z desktopů do jedné kampaně a návštěvníky z mobilních telefonů a tabletů do druhé. Aby byla kampaň skutečně akviziční, nezapomněli jsme vyloučit uživatele, kteří náš web už dříve navštívili, protože je můžeme oslovovat jiným způsobem. Tady jsme se chtěli zaměřit na akvizici nových uživatelů.

Nadpoloviční návštěvnost e-shopu klineta už delší dobu tvoří mobilní návštěvnost. Vyšší výkon je však stále na desktopu, kde však dokončuje nákup i část uživatelů, která si produkt našla na mobilu. Desktopové návštěvy jsou pro nás tedy výrazně hodnotnější a proto u desktopových kampaní pracujeme s vyšším CPC než u mobilních zařízení.

Výsledky a porovnání

Vzhledem k cenám v řádech stokorun, nemělo smysl nastavovat příliš široká pásma pro bidování. Zboží, které obsahuje mimo knihy i i stolní hry, dárkové předměty, fanouškovský sortiment (merch) či papírenské a školní zboží jsme rozdělili následovně.

Sortiment s cenou do 99 Kč jsme měli v kampani původně vyloučený, v rámci testů jsme jen na pár týdnu přidali a potvrdili si tak, že díky cenám prokliků se v kampani nevyplácí.
Důležitější je pásmo od 100 Kč do 299 Kč kde se CPC pohybuje kolem 2,6 Kč a pásmo od 300 Kč výše s proklikem kolem 3,7 Kč. U mobilních zařízení je cena přibližně o třetinu nižší.

Zmíněná pásma podávají dlouhodobě solidní a celkem i vyrovnaný výkon a pokrývají drtivou většinu našeho sortimentu.

V budoucích kampaních by stálo za zvážení pásmo nad 1000 Kč, které však v současné době reprezentuje pouze mimimum sortimentu, zejména čtečky e-booků a vyšší kategorie společenských her.

Během testu jsme optimalizovali výdej impresí, tak aby cena koverze měla přijatelnou úroveň. Výsledkem nastavení byla hodnota koverze kolem 450 Kč.

Samozřejmě musíme brát, že jde o výrazně vyšší hodnotu než u klasického retargetingu. V rámci online marketingu se nedá soustředit jen na dosavadní návštěvníky, ale je potřeba investovat i do získávání nových, což je obvykle výrazně dražší. A co si budeme povídat, v rámci testů nových metod akvizice se vždy některé ukážou jako značně neefektivní. Což nezjistíme, dokud si je nevyzkoušíme. To ale není případ kampaní na DRTG návštěvníků Seznamu. V oblasti akvizice patří mezi ty rentabilnější a jejich výhodou je, že nepotřebují žádnou složitou údržbu či výměnu kreativ, jako je tomu u jiných našich akvizičních kampaní.

Shrnutí běhu

K celkovému zhodnocení testu kampaní na DRTG návštěvníků Seznamu můžeme říct, že se podařilo po experimentech s nastavením dosáhnout uspokojivých hodnot a provozních výsledků.

Cílení je vhodným doplňkem k dalším metodám oslovování uživatelů internetu, kteří mají potenciální zájem o naše produkty. Jednoznačně je vidět, že tyto kampaně trvale generují prodeje a přivádí na náš e-shop za poměrně nízké ceny relevantní uživatele, se kterými už pak můžeme pracovat pomocí dalších kanálů. Možná bych zkusila aspoň trochu jinak formulovat:

I díky tomu jsme na Skliku tyto kampaně po vyhodnocení testu přijali jako nedílnou součást našeho účtu a propagace. Původní testování tak přešlo v ostrý a dlouhodobý provoz.

Galerie výherců:

Lukáš Forejt
Martin Noska
Jan Musil

Děkujeme všem, kteří se zapojili a budeme se na vás těšit v další výzvě.

Sdílet na sítích