Seznam.cz nabídne už potřetí Festival mediálního vzdělávání

Veronika Geltner 19. srpna 2024

Třetí ročník Festivalu mediálního vzdělávání se uskuteční od pondělí 19. do čtvrtka 22. srpna. Festival je určen všem, kteří se mediálnímu vzdělávání věnují či v budoucnu věnovat chtějí. Na jednom místě se tak setkají všichni tuzemští stakeholdeři věnující se mediální gramotnosti. Zcela naplněná kapacita 80 účastníků z řad knihovníků a učitelů z celé České republiky ukazuje, že o podobné inspirativní setkání, kde se vedle zajímavých přednášek a seminářů sdílí inovativní zkušenosti, je velký zájem.

Lekce a workshopy budou probíhat na pražském Gymnáziu Na Zatlance, stejně jako v minulých ročnících. Tentokrát ale organizátoři přidali ještě úvodní den navíc v kině Přítomnost s bohatým programem, kde bude také příležitost k networkingu.

První den se učitelé a knihovníci na panelové debatě na téma „Dezinformace a bezpečnost. S kým jsme v informační válce?“ setkají například s Ivem Zelinkou z Armády České republiky, Ladislavem Štichou z BIS nebo s Milošem Gregorem, poradcem premiéra pro boj s dezinformacemi. V dalších dnech budou mít možnost si formou ukázkových lekcí vyzkoušet metodiky připravené všemi významnými aktéry, kteří se angažují v oblasti mediálního vzdělávání. Patří mezi ně například JSNS, Zvol si info, Fakescape, Faketicky, UPOL, NYU Prague, Transitions, Elpida či AI dětem. Inspiraci mohou vzdělavatelé najít i v metodikách připravených knihovnami, jako jsou Městská knihovna v Praze, Městská knihovna Litvínov nebo Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové.

V nabídce je celkem 32 lekcí, které se budou věnovat například kyberšikaně, dezinformacím, práci s hoaxy, novinářské etice nebo psaní s umělou inteligencí. Přednášet bude během festivalu 30 lektorů. Denně bude probíhat 12 přednášek, osm dopoledne a čtyři odpoledne. Poté se účastníci přesunou na exkurze do redakcí vybraných médií (Česká televize, ČTK, Seznam Zprávy a další) nebo mohou navštívit a seznámit se s fungováním vybraných mediálních a reklamních agentur.

V Seznamu se dlouhodobě snažíme o zvyšování úrovně mediální gramotnosti. Již šestým rokem funguje projekt Seznam se s médii, který je zaměřený na sdílení vzdělávacích metodik a postupů při výuce mediální gramotnosti. Projekt neustále rozvíjíme, proto jsme také připravili již třetí ročník Festivalu mediálního vzdělávání,“ říká Radana Urbanová, CSR specialistka ze společnosti Seznam.cz.

Odborným garantem Festivalu je pedagog a expert na mediální výchovu Michal Kaderka. Každý z účastníků akce obdrží po jejím ukončení certifikát potvrzující absolvování Festivalu mediálního vzdělání.

Podrobný program festivalu najdete zde.

Veronika Geltner

PR specialistka

Sdílet na sítích