Oblíbená česká aplikace Mapy.cz rozšiřuje dopravní navigaci také na slovenské silnice 

Veronika Geltner 7. října 2024

Mapová aplikace Mapy.cz z portfolia služeb české internetové jedničky Seznam.cz nabízí plnohodnotnou dopravní navigaci i na slovenských silnicích, včetně aktuálních dopravních informací a optimalizovaných tras. Rozšíření přináší řadu výhod například pro řidiče, kteří často cestují mezi oběma zeměmi. Aplikace Mapy.cz je dostupná v Android, iOS, Android Auto a Apple platformě CarPlay.

Na Slovensku funguje dopravní systém v mobilní aplikaci stejně jako v České republice. Uživatelům poskytne kompletní informace o aktuální dopravní situaci na slovenských komunikacích. Navigace automaticky počítá nejvýhodnější cestu a vyhýbá se dopravním zácpám, což ovlivňuje i čas dojezdu, který se přizpůsobuje reálným podmínkám a statistikám. 

Aplikaci Mapy.cz používá na Slovensku 400 tisíc uživatelů. Je proto přirozené dostupnost našich služeb a funkcionalit rozšířit a umožnit řidičům i mimo hranice České republiky efektivněji plánovat své cesty autem,“ vysvětluje Martin Jeřábek, manažer týmu Mapy.cz. „Mapy.cz jsou dlouhodobě jednou z nejpoužívanějších aplikací pro navigaci a plánování tras v Česku. Jsme rádi, že můžeme našim uživatelům nyní nabídnout stejnou kvalitu služeb i na Slovensku,“ uvedl dále Martin Jeřábek. 

Plánovač a navigace zvládnou přizpůsobit trasu momentální dopravě a za jízdy tak aplikace vyhledá rychlou cestu s ohledem na aktuální dopravu. Pro zvýšení bezpečnosti řidiči v navigaci najdou důležitá upozornění. Konkrétně o práci na silnici, překážkách na vozovce, policejních měření a kontrolách nebo o kyvadlové dopravě. Při překročení povolené rychlosti aplikace řidiče varuje nejdřív vizuálně a v případě výrazného překročení také zvukově. Upozorní ale i na místa, kde měří rychlost radary. 

Data o dopravě kombinuje aplikace Mapy.cz jak od uživatelů aplikace, tak z dat firemních a fleetových flotil. Následně je automatizovaně převádí do svých mapových podkladů. Uživatelům tak poskytuje ucelené řešení pro každodenní cestování. „Ceníme si také zapojení samotných řidičů. Jejich součinnost při vytváření dopravní mapy je pro nás důležitá. Pokud během jízdy narazí například na rozkopanou silnici či jiné omezení, mohou v průběhu navigování událost nahlásit. Ta se pak během chvíle zobrazí všem ostatním řidičům. Čím víc řidičů se zapojí, tím budou dopravní informace v Mapách aktuálnější, dodává Martin Jeřábek. Na závěr pak doplňuje, že v navigaci se nově ukazuje, kde reálně leží výjezd z kruhového objezdu. Občas je situace zpoza volantu míň přehledná, a tak je dobré dopředu vědět, kudy přesně vede cesta.  

O aplikaci Mapy.cz 

Mapy.cz používají lidé v Česku už 25 let, mobilní aplikaci pak od roku 2011. Oproti zahraničním konkurentům se česká aplikace odlišuje celosvětovou turistickou mapou se vzhledem podobným klasické tištěné mapě. V aplikaci lze stahovat jednotlivé státy světa i pro offline použití. Aplikace funguje v offline režimu při prohlížení mapy celého světa i při plánování tras a vyhledávání. Mapová aplikace si zakládá na znalosti lokálního prostředí, aktuálnosti svých dat a rychlosti zapracovaní omezení do mapových podkladů. Mobilní aplikaci Mapy.cz používá v hlavní sezoně až 4,4 milionu lidí za měsíc.  Aplikace Mapy.cz je dostupná pro systémy Android, iOS, Android Auto a platformu Apple CarPlay.

Veronika Geltner

PR specialistka

Sdílet na sítích