JEŠTĚ NEMÁTE SVŮJ BLOG? ZKUSTE BLOG.LIDE.CZ JEDNODUŠŠÍ UŽ TO NEBUDE.

23. června 2003

Praha, 18. června 2003 – Založit a provozovat vlastní blog nyní může kterýkoli registrovaný uživatel diskusního serveru Lidé.cz, který je součástí služeb portálu Seznam.cz.

Weblog neboli blog je jednoduchý způsob, jak na internetu prezentovat své názory a komentáře pomocí krátkých chronologicky řazených textů, odkazů na jiné internetové stránky, obrázků a fotografií. Tento způsob osobní prezentace se postupně vynořil z odborných internetových vod na veřejnost a jako módní fenomén si získává stále větší popularitu mezi běžnými uživateli internetu. Například podle zahraničních průzkumů tvoří nadpoloviční většinu bloggerů, tedy tvůrců blogů, mladé ženy. Ty využívají možnost vést si jednoduchý a atraktivní internetový deník, který je volně přístupný jak přátelům, tak i neznámým čtenářům.

Diskusní server Lide.cz nyní nabízí možnost všem registrovaným uživatelům portálu Seznam.cz zřídit si svůj vlastní blog na adrese http://blog.lide.cz a okamžitě začít psát své příspěvky. Rozhraní, které server Lide.cz nabízí uživatelům pro zpracování příspěvků, bylo vytvořeno tak, aby jej mohl využít naprostý internetový laik, a přitom obsahuje široké možnosti nastavení textu, barev a pohodlné vkládání obrázků i odkazů. Stačí se pouze přihlásit na výše uvedené adrese a můžete rovnou vytvářet nové nebo upravovat stávající příspěvky tak, jak jste zvyklí v běžných textových editorech.

Jednotlivé příspěvky jsou řazeny chronologicky od nejnovějšího, je možné je řadit do kategorií podle tématu, doplnit je fotografiemi, obrázky a odkazy na jiné materiály kdekoliv na internetu. Zřízení osobního deníku nebo vlastních internetových novin nyní zvládne každý během několika minut bez nutnosti dalších registrací, placení poplatků a zajišťování webhostingu. Adresa vašeho blogu je navíc snadno zapamatovatelná: http://blog.lide.cz/uzivatelske_jmeno

Vývojářský tým serveru Lide.cz však myslel i na uživatele s pokročilými znalostmi programování a publikování na internetu. Systém totiž umožňuje plnou kontrolu nad designem a funkcionalitou prezentace od jednoduché změny barevného schématu až po úplné předefinování rozmístění jednotlivých prvků. To vše s použitím moderních webových technologií jako jsou kaskádové styly, pozicovaný design či export do RSS.

Pavel Francírek, vedoucí vývojář serveru Lide.cz, dodává: “Našim cílem bylo navrhnout a spustit takový systém, který by umožnil využít blogy lidem bez jakékoliv znalosti programování i profesionálům. Všechny příspěvky jsou navíc umístěny na statických internetových adresách, takže jsou snadno indexovatelné vyhledávacími systémy.”

Sdílet na sítích