SEZNAMTE SE S NOVÝM SEZNAMEM

20. června 2003

Praha, 13. května 2003 – Na začátku června čeká internetový portál Seznam.cz zásadní proměna, která spočívá ve významném rozšíření funkčnosti a uživatelské přívětivosti hlavních služeb portálu a představuje největší inovaci v hledání informací.

Nová podoba portálu Seznam.cz je výsledkem 14 měsíců vývoje a sběru dat. Cílem práce vývojářského týmu bylo nabídnout uživatelům snadnější a rychlejší přístup ke kvalitní strukturované informaci, kterou opravdu hledají. Výsledkem je nová podoba vyhledávací katalogové služby, jejíž charakteristika se dá shrnout v následujících bodech:

  1. Snadná orientace v katalogu a ve výsledcích vyhledávání
    Původní katalog byl striktně rozdělen na seznam nekomerčních internetových stránek a katalog firem a institucí. Díky aktivitám vlastní celorepublikové obchodní sítě jsme schopni nabídnout uživatelům jeden z největších a nejkvalitnějších katalogů komerčních subjektů v ČR se zvláštním důrazem na malé a střední podniky, které jsou nejčastějším cílem vyhledávání.
  2. V katalogu firem a institucí je možné hledat podle regionů
    Pokud uživatel hledá organizaci v určitém regionu, výsledek vyhledávání se omezí pouze na subjekty působící v tomto regionu. Výběr regionu je snadný a intuitivní.
  3. Přehledný katalog firem a institucí v ČR nabízí praktický obsah
    Stránka s detailními informacemi o nalezené firmě obsahuje logo, fotografie, adresu www stránek, telefon, poštovní adresu, mapku a další užitečné informace (např. otevírací dobu, kontakt na všechny pobočky firmy, atd.).
  4. Kvalitní výstup vyhledávání v katalogu nekomerčních stránek
    Nekomerční stránky je možné setřídit nejen podle abecedy, ale také podle jejich kvality. K rozlišení kvality neboli relevance stránek byl vyvinut algoritmus zohledňující informace o počtu odkazů na danou stránku, velikosti stránek a periodicitě aktualizace. Pro okamžitý přehled jsou u jednotlivých stránek k dispozici malé screenshoty.
  5. Podrobné vyhledávání i pro odborníky
    Pro fulltextové vyhledávání je použita technologie Google. Pro pokročilé vyhledávání jsou k dispozici operátory plus, mínus, hledání frází, omezení hledání pro určitý server, atd. Je možné hledat i v dokumentech typu Word, Excel, či PDF.

“Ke spuštění vývoje ‘nového Seznamu’ mě vedlo přesvědčení, že dnešní člověk využívá internet většinou k vyhledání specifické informace. Předem přitom ví, jaký druh informace chce najít, zda je to telefonní číslo, adresa, obrázek, produkt, či jakákoliv jiná informace,” komentuje projekt Ivo Lukačovič, zakladatel portálu Seznam.cz. “Našim úkolem je nabídnout každému uživateli co nejrychlejší a nejsnadnější cestu přímo k informaci, kterou hledá. Věřím, že prostřednictvím ,nového Seznamu’ můžeme vyjít vstříc potřebám našich uživatelů,” dodává Ivo Lukačovič.

Sdílet na sítích