Blogging není jogging?

1. července 2003

Má cenu bojovat proti freewebovým blogovacím systémům se snahou o záchranu bloggerské komunity? Nemá.

Na Marigoldu jsem narazil na zajímavé pojednání navazující na snahu rozpoutat “heated discussion” o škodlivosti freewebových blokovacích systémů, které podporují mladé nekompromisní bloggery postrádající smysl pro gramatiku natož syntax a hlavně bez kouska respektu pro zasloužilé bloggeronty. Článek na Marigoldu se mi zalíbil, položil jsem si tedy sám otázku: Jaká bude budoucnost českého bloggingu? Dopadne blogging jako jogging? Oblékneme se všichni do tepláků s lampasem a chronologicky se seřadíme mezi tagy? Pochybuji.

Musím však přiznat, že rostoucí zájem o blogy, který pozorujeme v posledních týdnech, je neodvratný. Předpokládám, že jeho zdvihající se vlnu ještě umocnilo spuštění našich blogů na Lide.cz a konkurenčních Bloguje.cz. Jistý podíl na propagaci nelze upřít ani TV Nova a její lehce okurkové reportáži (viz Franciho komentář s linkem). Vývoj návštěvnosti admin stránky našich blogů hovoří za vše:

 

(iAudit)

Přestože velký podíl na dramatičnosti skoku měla dozajista propagace blogů pomocí odkazu přímo z hlavní stránky Seznamu, což dokládá i graf s počty založených blogů v uplynulých týdnech.

Je patrné, že propagace zafungovala a lidé to prostě zkusili. Enormní nárůst neaktivních blogů s jedním nebo žádným příspěvkem to jen potvrzuje. A přesně o to nám šlo při spouštění blogů. Chtěli jsme, aby si každý mohl vyzkoušet opojné kouzlo nepoznaného žurnalismu i bez nutnosti ovládat programovací jazyk nebo se honit za levnějším webhostingem. Spousta lidí to zkusila a velká část z nich rychle zjistila, že vlastně nemají co říct, nechtějí nic říkat nebo to neumí tak, aby je ostatní četli. Několik bloggerů však zůstalo a své čtenáře si našli. Samovolné oddělení zrna od plev vždycky chvilku trvá, ale funguje to spolehlivě. Takže nezbývá než souhlasit s názorem článku Marigoldu – když se mi nějaký blog nelíbí, tak ho nečtu. Možná má své příznivce jinde a pokud ne, pomalu zmizí v hlubinách někde mezi <hell> a </hell>. Prostě zrno a plevy.

ps: I když není pleva jako Pleva

 

Sdílet na sítích