SEZNAM EMAIL ZATOČIL S NEVYŽÁDANOU POŠTOU

16. ledna 2004

Praha, 16. ledna 2004 – Všechny emailové schránky služby Seznam E-mail nyní využívají komplexní ochranu proti nevyžádané poště.

Nevyžádaná pošta, tzv. spam, patří v současné době k nejpalčivějším problémům emailové komunikace. Společnost Seznam.cz, a.s., provozovatel služby Seznam Email, proto implementovala nové řešení, které uživatelům téměř 3 milionů emailových schránek zajistí účinnou ochranu proti nevyžádané poště. Tzv. antispamová ochrana se automaticky stala součástí všech emailových schránek a v současnosti jako jediná svého druhu u nás je uživatelům poskytována zdarma.

Služba Seznam Email zaznamenává každou vteřinu průměrně 60 příchozích emailových zpráv, které musí být před doručením prověřeny tak, aby byla zajištěna důkladná ochrana před spamem. To vyžadovalo instalaci speciálního technického řešení, které zahrnuje deset výkonných serverů IBM s 2 procesory Xeon o rychlosti 3 GHz a s pamětí 2 GB RAM.

Systém ochrany proti nevyžádané poště je založen na principu přezkoumání příchozích emailových zpráv předtím, než jsou doručeny do schránek uživatelů. Systém analyzuje každou zprávu na několika úrovních podle mnoha měřítek. Na základě této analýzy je schopen vyhodnotit, s jakou pravděpodobností se jedná o regulérní email nebo o spam.

ú         Zprávy, které s nejvyšší pravděpodobností představují nevyžádanou poštu, jsou automaticky smazány ještě před doručením.

ú         Zprávy s nižší pravděpodobností spamu jsou doručeny do zvláštní složky v emailové schránce a nevztahují se na ně uživatelské filtry (např. automatické přeposílání zpráv, upozornění na mobilní telefon, atd.)

ú         Zprávy s velmi nízkou pravděpodobností spamu jsou normálně doručeny.

Doplňkem antispamové ochrany je též osobní blacklist, tzn. seznam emailových adres, z nichž si uživatel nepřeje dostávat poštu. Každý uživatel může libovolně přidávat nebo mazat adresy v tomto seznamu podle uvážení.

“Při nedávných průzkumech jsme dospěli k závěru, že až 40 % z celkového počtu 5 milionů emailových zpráv, které naši uživatelé dostávají denně do svých schránek, tvoří nevyžádaná pošta,” řekl Ivo Lukačovič, předseda představenstva společnosti Seznam.cz, a.s. “I přes naše neustálé snahy bojovat individuálně proti tomuto problému bylo nutné investovat do komplexního systémového řešení, které objem nevyžádané pošty snížilo na minimum.”

Sdílet na sítích