Virový radar on-line

16. září 2004

Praha, 16.9.2004 – Statistika rozšíření virů, které v ČR ohrožují elektronickou poštu, je nyní přístupná on-line na na http://virovyradar.seznam.cz. Jedná se o společný projekt firem Seznam.cz, a.s. a Eset software spol. s r.o..

Například informace o nejrozšířenějším viru za posledních 24 hodin naleznou uživatelé elektronické pošty na unikátním virovém radaru. Server vytvořila společnost Seznam.cz a společnost Eset software za použití antivirového systému NOD32. Úvodní stránka virového radaru umožňuje získat základní přehled o aktuální virové situaci. Jednotlivé viry jsou pojmenovány, je ohodnocen stupeň jejich nebezpečnosti, zaznamenán průběh šíření v čase apod.

Většinu informací je možno sledovat v časovém horizontu dne, týdne, měsíce a roku. Statistiky jsou aktualizovány přibližně každou hodinu. K dispozici jsou tak údaje o nejrozšířenějších druzích infiltrací a průběhu jejich šíření. To skýtá možnost ověřit si na reálných číslech, jak pravdivé jsou poplašné zprávy o virových epidemiích.

Většina údajů pochází z kontroly pošty na freemailových serverech Seznamu. V současnosti to představuje více než 2,5 mil. e-mailů denně. Vzhledem k tomu, že freemail Seznamu je nejrozšířenějším e-mailen české internetové populace, jedná se o reprezentativní obraz lokální virové situace v České Republice.

Sdílet na sítích