Společnost Seznam.cz spustila novou verzi svého vyhledávání

15. března 2005

Praha, 15. března 2005 – Společnost Seznam.cz, a.s., provozovatel portálu www.seznam.cz, oznámila spuštění nové verze svého vyhledávání. Nové vyhledávání obsahuje dvě zcela nové technologie, které jsou v takové míře nasazeny vůbec poprvé.

První ze zmiňovaných technologii jsou náhledy stránek. Ke každé stránce, která je ve vyhledávací databázi Seznamu, se zobrazuje  malý obrázek, se zmenšenou podobou www stránky. Uživatelé tedy již na první pohled zjistí, kam nalezené odkazy míří. Vyhnou se tak návštěv méně kvalitních stránek a vyhledávání na Internetu se pro ně stane příjemnější.

Druhá technologie nazývaná Seznam Našeptávač, zase uživatelům zjednodušuje práci při zadávání samotného dotazu. Po zadání několika písmen do vyhledávacího okénka nabídne Seznam nejvyhledávanější fráze na zadanou kombinaci písmen. Uživatel si tak nemusí pamatovat dlouhé názvy, vyhne se překlepům a celý svůj dotaz dokáže zadat během několika vteřin.

“První prioritou našeho nového vyhledávání,” říká Ivo Lukačovič, zakladatel portálu Seznam.cz, “je relevance a přesnost nalezených výsledků. Druhou prioritou je relevance a přesnost nalezených výsledků a naší třetí prioritou je relevance a přesnost nalezených výsledků. I z tohoto důvodu budeme bojovat proti praktikám nazývaným SEO Spam.”

Nové vyhledávání je postaveno na vlastní fulltextové technologii, jejíž vývoj trval 1,5 roku. V čele vývojového týmu stál Štěpán Škrob autor vůbec prvního českého fulltextového vyhledávače u nás. Ten se tehdy  jmenoval KOMPAS a vznikl v roce 1997.

Ještě před spuštěním nového vyhledávání používalo hledání na Seznamu 433 tisíc lidí za den. Jeden uživatel zadal v jeden den v průměru 6,75 dotazů.

Do vývoje nového hledání a technické infrastruktury na jeho zabezpečení společnost Seznam.cz investovala již přes 8 milionu Kč. Další investice i vývoj technologie bude i nadále pokračovat.

Sdílet na sítích