Mrazy přečkáváte na internetu a s „horkými“ Novinkami

2. února 2006

Praha, 1. 2. 2006 – Zatímco letošní zima kraluje mrazivým teplotám venku, doma nebo v práci se zahřívá internet. Poslední údaje o návštěvnosti českého internetu signalizují, že se mu nyní uživatelé věnují daleko více, než v teplejších obdobních roku.

Nejnavštěvovanější portál českého internetu Seznam.cz pocítil mimořádný příliv návštěvníků například v pondělí 30. ledna. NetMonitor naměřil toho dne rekordních 1 704 423 uživatelů! Podobnou bilanci zaznamenaly ve čtvrtek 26. ledna zpravodajské Novinky.cz. Jejich adresu navštívilo 701 657 uživatelů a vznikl tím další historický mezník pro tuto službu Seznamu.


V krátké době je to již třetí významný nárůst návštěvnosti pro Seznam.cz i Novinky.cz.
Každý nezávisle na sobě, přesto stejným krokem míří vzhůru a oslovují čím dál více uživatelů. Seznam.cz přesáhl hranici 1 milionu uživatelů v dubnu 2005. V listopadu už sahal po metě 1,5 milionu. Ve stejném období dosáhly Novinky.cz na půl milionu čtenářů, o dva měsíce později (v lednu 2006) už na 600 tisíc. Během posledního týdne si pak připsaly ještě dalších 100 000 čtenářů.


Seznam.cz dominuje na českém internetu mimo jiné fulltextovým vyhledáváním, oblíbenou komunitní službou Lidé.cz pro chatování a emailovou službou s možností zvětšení schránky  na 2000 MB. Spojením dvou emailových služeb Seznam.cz znovu uvedl na trh internetový lovemark Email.cz, na řadě svých služeb včetně hlavní strany vyšel uživatelům vstříc a odstranil nebo zmenšil prostor pro reklamu.


Novinky.cz prošly v druhé polovině roku 2005 změnou designu a některých featur směrem k větší podobnosti s tištěnými novinami. Fotogalerie zpravodajství byla obohacena o moderní velkoformátové fotografie a také jejich prohlížení bylo upraveno pro snadnější náhled. Vyhledávání dílčích informací stejně jako souvisejících textů také prošlo praktickými změnami, které uživatelé vesměs přivítali. Začátkem letošního roku se na Novinkách objevily první videozprávy, převzaté ze zpravodajství ČT 24.


Pro oba internetové veterány je typické, že oslovují prakticky stejnou sociodemografickou skupinu uživatelů. Nejčtenější Novinky i nejnavštěvovanější Seznam.cz jsou oblíbeni  nepatrně více u mužů než u žen a to ve věku mezi 20 – 29 lety. Pouze u služby Lidé.cz je převažující komunita uživatelů mladší, ve věku mezi 12 – 19 let a také poměr žen a mužů je tu více vyrovnaný. Z hlediska vzdělání se internetu věnují převážně středoškoláci s maturitou.


Poslední výsledky Seznamu i Novinek dávají tušit, že v roce svého desetiletého výročí bude internetový král korunován několika úspěchy, z nichž nejdůležitějším je dlouhodobá přízeň jeho uživatelů a také respekt těch, kteří svou pozici na trhu teprve hledají.

Sdílet na sítích