Nový mapový server Seznamu nabízí svět jak na dlani

23. března 2006

Praha, 22.3.2006 – Projekt Mapy.cz avizovaný nejdříve beta verzí, se v Seznamu dostal do závěrečné fáze. Od pátku 17. března můžete vidět Českou republiku prostřednictvím leteckých snímků a s nejzajímavějšími detaily.

Práce na nové verzi Mapy.cz začala v Seznamu v polovině loňského roku. Cílem vývojového týmu bylo vytvořit takový mapový server, který bude funkčně jednoduchý, přitom rychlý ve vyhledávání i zobrazení a jehož výsledky nadchnou i ty, kteří mapy v běžném životě dosud nepoužívali.

Mapové podklady
Mezi nejdůležitější fáze projektu patřila volba mapových podkladů a jejich dodavatelů tak, aby výsledek zobrazení přinesl významně lepší kvalitu, než jaká byla dosud na internetovém trhu obvyklá. Pro začátek byla rozhodující definice vzhledu a rozlišení mapových podkladů a specifikace parametrů tzv. bodů zájmu. Vypsané výběrové řízení pro základní mapové podklady České republiky  vyhrála  společnost PLANstudio a pro mapy Evropy společnost SHOCart, s.r.o.

Nejatraktivnější část projektu – letecké snímky České republiky – nabídla v požadované kvalitě společnost Geodis Brno, s.r.o.  Její letecké snímky, realizované v letech 2002 – 2004 vytvořily základ obsahu služby, na níž je dnes možné vidět ortofotomapy České republiky v rozlišení 16 m/px až 0,5 m/px. .
Satelitní snímky Evropy získal Seznam.cz od amerických organizací USGS a NASA . Další významnou kategorii – body zájmu – kombinoval Seznam.cz z různých zdrojů, např. od PJSoftu, PLANstudia nebo vlastního Katalogu firem.

Mapové podklady jsou dnes tvořeny celkem 27 miliony souborů o celkovém objemu téměř 100GB a uvedený objem dále poroste. Nové funkce služby Mapy.cz

Práce s mapami se pro uživatele Seznamu významně zjednodušuje. Už z hlavní stránky Seznamu se mohou dostat přímo na server Mapy.cz, který nabízí nejen Plánovač tras, nebo rychlé vyhledání příslušné adresy, ale i některé další novinky. Především dvě verze map – leteckou nebo normální. Pokud uživatel zvolí leteckou mapu, může dále volit zoomy až do rozlišení úplných detailů jako je konkrétní dům, auto nebo název obchodu. Nalezený bod pak obsahuje jednak GPS souřadnice, pomocí kterých může být dále hledán v Plánovači tras, a kromě nich také popis objektu, který se v bodě nachází (úřad, firma, komunikace apod.)

Pokud uživatel zvolí základní verzi map, zobrazí se mu běžná mapa, se kterou může dále dynamicky pracovat. Například posouvat ji nikoliv postupným klikáním, ale nově podržením myši a tažením obrazu po ploše. Mapa zůstává stále zobrazena a výsledek hledání je rychlejší. I v této verzi jsou GPS souřadnice a podrobné popisy k nalezeným objektům. V  prohlížečích Internet Explorer nebo nových verzích Firefoxu se na mapách zobrazuje i funkce měření, tzv. Pravítko, které slouží pro rychlé měření vzdálenosti v zobrazené mapě.

 

Návštěvnost

„Novou verzi map už navštívilo rekordních 155 tisíc uživatelů, máme z výsledku velkou radost,“ říká šéf Seznamu Ivo Lukačovič a porovnává skokový nárůst návštěvnosti map s jejich  starou verzí. „Ten nárůst je o 50 tisíc uživatelů za jediný den!“

             
Nová verze služby Mapy.cz je jednou z mnoha nabídek nekomerčních služeb, kterými chce portál Seznam.cz potěšit  své uživatele. V případě map jde o jednoduchého pomocníka nejen pro dovolenou nebo výlet  s dětmi, ale i k virtuálním cestám po světě jak na dlani.

 

Sdílet na sítích