Portál Seznam.cz nebyl nikým napaden a hesla uživatelů v něm jsou bezpečná

11. dubna 2006

Praha, 11. 4. 2006 – Zprávy odvysílané v TV Nova dne 7. a 9. dubna 2006 v hlavní zpravodajské relaci a hovořící o tom, že portál Seznam.cz napadl neznámý počítačový pirát, se nezakládají na pravdě.

Portál Seznam.cz reagoval v průběhu víkendu i během pondělí 10. dubna jasným prohlášením: proti TV Nova chystá právní kroky a do vyřešení případu stahuje svou inzerci v této televizi.


„Portál Seznam.cz nikdo nenapadl a hesla uživatelů v něm jsou bezpečná“, uvádí předseda představenstva Seznamu Ivo Lukačovič ve zprávě uživatelům Seznamu, zaslané už v sobotu 8. dubna 2006 do všech emailových schránek na Seznamu. Vysvětluje, že došlo k napadení špatně zabezpečené počítačové sítě jedné školy. S tím však nemá Seznam.cz nic společného a toto zabezpečení Seznam.cz nedokáže ovlivnit.


Jména a hesla uživatelů na této školní síti odposlechl pomocí sniffovacího programu jeden žák, aby tak zjistil uživatelská hesla svých osmi spolužáků. Soubor s hesly pak umístil na internet. Sniffování, neboli odposlouchávání na internetu je něco podobného,  jako odposlouchávání telefonní linky.


Seznam.cz připravuje vůči TV Nova právní kroky, neboť došlo k poškození jeho jména a dobré pověsti. „ Seznam je cenná značka, k přesnému stanovení škody zřejmě využijeme posudku soudního znalce “, dodává Ivo Lukačovič.

Sdílet na sítích