Co nevíte, najdete nyní v Encyklopedii Seznamu

12. června 2006

Praha, 12.5.2006 – Celkem 352 tisíc hesel s informacemi nejrůznějšího druhu nabízí na portálu Seznam.cz nová služba s názvem Encyklopedie. Spojením tří známých encyklopedií CojeCo, Ottovy encyklopedie a Wikipedie tak vznikl unikátní soubor informací.

Encyklopedie je nyní šestou záložkou vyhledávání na adrese www.seznam.cz. Pokud v ní zadáte heslo do vyhledávače, vstoupíte do světa univerzálního vědění a do historie i současnosti zároveň. Stránky Encyklopedie nabízejí výsledek hledání buď ve všech třech encyklopediích najednou anebo v každé zvlášť podle toho, kterou znáte lépe nebo která je vám bližší. Nalezená hesla se dají také porovnat mezi sebou. Pokud hledáte v kategorii „všechny“ encyklopedie, výsledek hledání uvádí i  zdroj informace.


Hledání

Jednotlivé encyklopedie využité v nové službě Seznamu jsou poměrně známé a co do počtu hesel představují každá samostatně úctyhodný informační zdroj. Nejbohatší z nich – Ottova encyklopedie – obsahuje 217 tisíc hesel, druhá největší encyklopedie CoJeCo má 107 hesel a poslední ryze internetová Wikipedie  má už v české podobě 31 tisíc hesel. Její další rozvoj nedávno podpořil právě Seznam.cz finanční částkou ve výši 10 tisíc USD.


Našeptávač

Výsledky hledání v Encyklopedii Seznamu jsou rychlé a natolik variabilní, že by se v jednotlivých encyklopediích hledaly zdlouhavě. Pokud si nevíte rady  s heslem, využijte našeptávač. Tento tradiční pomocník Seznamu napoví správnou diakritiku, odstraní přesmyčky nebo překlepy a nabídne všechny  správné varianty hesla, které encyklopedie obsahují. Už nyní se odkazy na hledání v Encyklopedii zobrazují i při hledání v záložce  Internet na hlavní straně Seznamu.


Návštěvnost až 100 tisíc UV denně?

Pro přípravu do školy, pro zvládnutí seminární práce i pro zodpovězení všetečných otázek Vašich dětí se hodí právě Encyklopedie Seznamu na adrese http://encyklopedie.seznam.cz. Její tvůrčí tým počítá s postupným zařazením dalších zajímavých encyklopedií a  se zvýšením  průměrné  návštěvnosti služby na úroveň  60  až 100 tisíc uživatelů denně.

Sdílet na sítích