Seznam.cz testuje videopůjčovnu přes internet

30. června 2006

ČTK – 20.6.2006

Praha 20. června (ČTK) – Společnost Seznam.cz testuje videopůjčovnu přes internet. Zatím je k dispozici přes 50 filmů, postupně budou přibývat další. Cena za stažení filmu se bude pohybovat kolem 45 až 50 korun. Mohlo by jít o alternativu k nelegálnímu stahování filmů, řekl na tiskové konferenci předseda představenstva Seznamu.cz Ivo Lukačovič. Podobnou službu nabízí již několik let Český Telecom.

Počet filmů se má zvyšovat nejprve skokově, po dosažení stovky snímků bude provozovatel přidávat vždy čtyři filmy týdně. Telecom má na serveru StarZone.cz k dispozici několik desítek filmů. Jejich počet by se v dohledné době měl zvýšit díky spolupráci s mateřskou společností Telecomu španělskou Telefónikou.

Z průzkumu mezi německými uživateli, kteří nelegálně stahují filmy, vyplynulo, že více než 70 procent z nich by bylo ochotno za stahování platit. Důvodem nelegálního stahování údajně není ve většině případů snaha ušetřit, ale fakt, že filmy například v běžné kamenné půjčovně nejsou, nebo nejsou dostupné legálně pohodlnou cestou, tedy stahováním z internetu.

Klient si ze serveru http://seznam.kinomania.cz  filmy nejdříve stáhne do svého počítače. Platí za ně ve chvíli, kdy si je chce poprvé přehrát. Za částku kolem 45 korun získá licenci na opakované přehrání po dobu 24 hodin. Po uplynutí této doby film nelze znovu přehrát. Stažený film je sice možné vypálit na CD nebo přetáhnout do jiného počítače, bez zaplacení ho ale z jiného PC není možné přehrát.

Filmy jsou na serveru v kvalitě, která je vyšší než video a nižší než DVD. Stahování trvá podle rychlosti připojení nejlevnějším typem ADSL dvě až tři hodiny.

Úspěšnost serveru bude záviset hlavně na ochotě producentů filmů využívat tento relativně nový distribuční kanál, řekl Lukačovič. Vzhledem k tomu, že internetová půjčovna má prý lepší zabezpečení proti nelegálnímu kopírování než klasické DVD, provozovatelé očekávají, že brzy se legální stahování filmů rozšíří.

Seznam.cz nově spustil také vyhledávání firem a institucí a jejich umístění na serveru http://www.mapy.cz. V katalogu 250.000 firem, dnes vyhledává 230.000 lidí denně. Server je podle Lukačoviče k vyhledávání firem využíván častěji než Zlaté stránky. Databáze firem a jejich napojení do mapového serveru bylo nejobsáhlejším a nejdražším projektem v historii Seznamu. Náklady za zřízení serveru a vytvoření obsahu odhadl Lukačevič na 30 až 40 milionů korun.

Další novinkou je http://encyklopedie.seznam.cz/. Vznikla spojením Ottovy encyklopedie, CojeCo a internetové Wikipedie. Celkem obsahuje 352.000 hesel s informacemi nejrůznějšího druhu. Seznam očekává v dohledné době zvýšení návštěvnosti encyklopedie až na 100.000 uživatelů denně.

Marcela Fialková

Sdílet na sítích