Vstupte do letního kina Seznamu :-)

20. června 2006

Praha, 20.6.06 – Filmovou zábavu staženou legálním způsobem si můžete opatřit na nové službě Seznamu s adresou seznam.kinomania.cz. Je tu připravena první sada českých i zahraničních filmů z produkce několika známých “továren na sny”.

Projekt zastřešuje Národní broadbandová knihovna ČR a Ministerstvo informatiky ČR.


Myšlenkou projektu MI ČR a Národní broadbandové knihovny je zrychlit nárůst počtu broadbandových připojení  v ČR  právě pomocí kvalitní audiovizuální knihovny. Také zkušenosti z Evropské unie ukazují na užitečnost hostingového Video On Demand (VoD) centra pro významnější nárůst internetových přípojek v rámci evropských měst a obcí.

Proč právě Seznam Kinománia

Internetových projektů s cílem nabízet a stahovat filmy bylo v České republice už několik a žádný nezískal takovou návštěvnost a publicitu, aby byl dlouhodobě životaschopný. Partneři projektu Seznam Kinománie, kterými jsou např. společnosti Alef Nula, Mediacapitol (technologické řešení) nebo Microsoft (software) nabídli spolupráci Seznamu díky jeho vysoké návštěvnosti a spolehlivému technickému zázemí. Samotnou službu Kinománia však bude nabízet společnost Alef Nula pod svou vlastní značkou i některým dalším zájemcům.

Filmová práva

Všechny filmové snímky nabízené na seznam.kinomania.cz jsou ošetřeny z hlediska autorských práv a jejich zveřejnění na internetu je legální. Registrovaní uživatelé Seznamu si jednotlivé filmy mohou při dodržení podmínek stáhnout  a shlédnout ve svém počítači. Cena za 24 hodinovou licenci, během které si může uživatel přehrát film i vícekrát,  bude záviset na druhu snímku. Nyní je v průměru stanovena na 45 korun. Platba z Peněženky Seznamu se účtuje až při přehrávání filmu v počítači, Stahovat filmy lze na území ČR, ve vybraných případech také na území Slovenska. Komerční využití stažených snímků není dovoleno, stejně jako kopírování nebo jiné veřejné šíření nahrávky.

Technické nároky služby


Kvůli ochraně autorských práv jsou jednotlivé tituly uloženy ve formátu Windows Media Video (WMV) a zakódovány technologií Microsoft DRM (Digital Right Management). Uživatelé proto potřebují ke stažení a přehrání filmu nezbytně operační systém Microsoft Windows a přehrávač Windows Media Player (verze 9 nebo vyšší). Kvůli velikosti nelze film stahovat přímo, ale pro stažení je nutné použít speciální stahovací program Kinománia a nebo stahovat pomocí technologie BitTorrent.


Službu Kinomania podrobil Seznam v minulých dnech testovacímu provozu a po vyhodnocení připomínek testerů ji v polovině června 2006 nasadil do ostrého provozu. „Její úspěšnost bude záviset především na kvalitě nabízených filmů,“ říká o novince předseda představenstva Seznamu Ivo Lukačovič. I proto Seznam ve spolupráci s Alef Nula navázal spolupráci s několika producentskými centry, která svými zkušenostmi i kontakty ve filmovém průmyslu dávají naději na splnění diváckých představ o kvalitní zábavě.

Na projektu producentsky spolupracují:


Domácí produkce:

Negativ, s.r.o. (http://www.negativ.cz/),

Whisconti s.r.o. (http://www.whisconti.cz

BIO ILLUSION s.r.o. (http://www.bio-illusion.cz)

DIAMANT FILMS, s.r.o,

IN Film Praha, s.r.o,

JBJ FILM, s.r.o. (http://www.jbj-film.cz/),

Studio FÁMA 92 s.r.o.,

Slovenska televizia

 

Česká televize

Narodní filmový archiv


Zahraniční produkce:

 

AQS

SPI International (Help Film) – výhledově


 

Sdílet na sítích