Emailové schránky na Seznamu jsou dostupné a starší data v nich se postupně zobrazují

10. července 2006

Praha, 10.7.06 -Výpadek elektrické energie v serverově Seznamu, ke kterému došlo v úterý 4. července, poškodil zhruba 200 tisíc schránek uživatelů emailové pošty (4 procenta všech emailových schránek na Seznamu). Na jejich opravě se pracuje nonstop.

Všechny schránky už jsou pro uživatele dostupné, ve většině však stále chybí původní data. Portál Seznam.cz proto znovu žádá své uživatele o trpělivost a zároveň se omlouvá za případně potíže vzniklé v průběhu předchozích dnů.

 

Stav oprav


Uživatelé dostávají svá data zpět postupně a přestože se tak děje automatickým způsobem, doba opravy se u každého emailového účtu liší. Podle velikosti schránky  může oprava trvat od 10 sekund až do 30 minut.  Z technického hlediska znamená pro  Seznam.cz zaslat uživatelům zhruba 65 milionů emailů zpět do jejich schránek a to při plném provozu portálu.


Emailová korespondence uživatelů se výpadkem elektřiny neztratila a ze zálohy je postupně vracena zpět. Data v adresářích však bohužel k dispozici nejsou a uživatelé je musí ze zachované došlé i odeslané pošty vytvořit znova.


Schránky fungují bez omezení


Opravené schránky, tedy ty, kde se znovu objevují starší odeslané i doručené emaily, by měly fungovat jako obvykle se všemi funkcemi, na které jsou uživatelé zvyklí. Ve schránce jsou zachovány uživatelské foldery pro doručenou i odeslanou poštu, pro rozepsané emaily, dále koš, spamy a viry. Ostatní složky si uživatelé vytvářejí sami.

 

Pomoc a komunikace s uživateli


Seznam.cz komunikuje se svými uživateli prostřednictvím linky helpdesku anebo pomocí online formulářů. Pokud se uživatelé v průběhu minulého týdne přímo spojili s pracovníky technického oddělení Seznamu, jejich žádost byla vyřízena na počkání. Přesto se Seznam.,cz omlouvá všem uživatelům, kteří se během prvních dnů nedovolali na telefonickou linku helpdesku. Provoz na ní byl čtyřikrát větší, než za normálních podmínek a nebylo tudíž v silách pracovníků této služby odpovědět všem.


Seznam.cz dále umístil majitelům poškozených schránek viditelnou informaci o výpadku služby tak, aby byla vidět hned po přihlášení do emailové schránky. Další aktualizovanou informaci přímo do schránek dává Seznam.cz také dnes.


Výhled


Protože na emailové službě mají uživatelé uloženo nejvíce dat ze všech služeb Seznamu, budou opravy jednotlivých emailových schránek trvat ještě několik dnů. Technici Seznamu se snaží tuto dobu maximálně zkrátit také tím, že některá zařízení v noci odstavují a přednostně opravují poškozené emailové schránky. 

„Bez ohledu na tento výpadek, my sami již dlouhodobě pracujeme na realizaci další  nezávislé serverovny, geograficky oddělené, která by zajistila ještě větší stabilitu našich služeb,“ komentuje výpadek ve firmě TTC Teleport předseda představenstva Seznamu Ivo Lukačovič. 


Uživatelé Seznamu mohou ode dneška svou schránku plně používat. V případě jakýchkoliv potíží se mohou obracet na standardní linky helpdesku, v urgentních případech na kontakty pro veřejnost uvedené na hlavní straně Seznamu v odkaze O Seznamu.

Sdílet na sítích