Firmy rozdají svým lidem miliony

5. března 2007

Seznam udělá ze svých zaměstnanců milionáře. Některé společnosti dávají pracovníkům podíl na zisku, jiné zase akcie.

I do Česka už dorazil model »amerického snu«, ve kterém mají zaměstnanci firmy podíl na zisku celé společnosti. Majitel internetového portálu Seznam.cz Ivo Lukačovič tak letos dokonce udělá ze svých programátorů milionáře.
    »Už loni jsme vyplatili první várku odměn. Čekal jsem, že se mezi zaměstnanci Seznamu objeví první milionáři, ale bohužel se tak kvůli vysokému zdanění nestalo. Letos jsem si naprosto jistý, že už tady několik milionářů mezi zaměstnanci budeme mít,« říká Lukačovič. Jeho firma rozdělila vybraným zaměstnancům téměř 50 milionů korun asi z půlmiliardového zisku.
  
 Seznam.cz přitom není jediný, kdo se o vydělané peníze podělí se zaměstnanci. Část zisku přenechá svým lidem i rakouská finanční skupina Erste Bank, do které patří i Česká spořitelna. »Zaměstnanci České spořitelny dostanou tento rok jako podíl na zisku skupiny každý 450 eur,« říká mluvčí spořitelny Klára Gajdušková. Spořitelna zisky rozděluje už třetím rokem, loni to přitom bylo jen 300 eur.
Zatímco ve spořitelně je podíl na zisku dán plošně, další firmy peníze většinou odstupňují podle důležitosti pracovníků. To je i případ společnosti Paramo, kde mají zaměstnanci participaci na hospodářském výsledku firmy zahrnutu ve smlouvě. »Zálohy ze zisku firmy jsme vyplatili už před Vánocemi, zbytek dostanou zaměstnanci po uzávěrce hospodářských výsledků,« dodává mluvčí firmy Jana Iovlevová.
   
Pozadu nezůstává ani elektrárenský gigant ČEZ. »Většina zaměstnanců je smluvně zainteresovaná na tom, jak se společnosti daří,« potvrzuje její mluvčí Eva Nováková.
    Řada firem tak předběhla diskuse unijních ministrů, podle kterých by podniky v Evropské unii měly dělit část svých zisků mezi zaměstnance. Pro ty firmy, které tak dosud nečiní, jsou nyní podíly na zisku velkým tématem.
    »Zatím zaměstnanci podíl ze zisku firmy neměli. Nyní je to navrženo v našem kolektivním vyjednávání. Naším záměrem ale je, aby byl stanoven roční bonus, který by byl násoben určitým koeficientem hospodářského výsledku,« dodává Martin Jahn ze Škody Auto.
Podle některých unijních ministrů by však zaměstnance ještě více motivovaly akcie. V tom případě by se totiž podíleli i na ztrátě firmy, a nikoli jen na jejích úspěších.
   
Akcie dostávají i zaměstnanci některých českých firem. Mezi ně patří Zentiva, která je rozdává klíčovým manažerům, či operátor Vodafone. »V rámci skupiny získává každý zaměstnanec automaticky určitý počet akcií firmy,« říká mluvčí Jakub Hrabovský. Možnost získat akcie mají také zaměstnanci Citibank.

HOSPODÁŘSKÉ NOVINY

Sdílet na sítích