Spolužáci přecházejí na novou, bezpečnější verzi

24. dubna 2007

Server pro kamarády ze školy Spolužáci.cz prošel druhou významnější změnou během tříletého provozu na Seznamu. Služba je teď celkově rychlejší v ovládání a přehlednější i pro úplně nové uživatele. Také daleko lépe chrání uživatelská data.

Pro vstup do třídy na Spolužáci.cz je důležitá registrace na Seznamu. Ta je klíčová pro další ochranu dat před „vetřelci“ a nezvanými hosty. Provoz služby byl také celkově posílen o další hardwarové vybavení a tak je připraven na stále stoupající návštěvnost. V současné době používá službu kolem 350 tisíc uživatelů denně.


Do třídy může uživatel vstoupit buď jako registrovaný žák, jako nový žák (registraci je možné udělat přímo s příponou  @spoluzaci.cz) nebo jako host. Poslední dva způsoby určuje správce třídy – pro nechtěné uživatele může vstup dokonce i zakázat.  Ve třídě se uživatelé propojují se svým profilem a najdou tady i rozšířený seznam kontaktů.

Pro novou verzi Spolužáků je možné použít také stávající registraci na Seznamu, kterou uživatelé mají např. pro službu Email nebo Lide.cz. Stačí se přihlásit stejným přihlašovacím jménem a hledat své třídy a kamarády. Jejich původní nastavení se přepisuje i do nové verze služby.

Kromě dosavadní funkce správce třídy existuje pro každou školu také školník – jeho pravomocí je měnit údaje ve sboru učitelů. Může například editovat jejich jména, přidávat nové učitele z jiných tříd školy nebo mazat komentáře k nim. Nově může také upravovat údaje školy – adresu, url nebo fotografii.
Změny doznala i obrazová galerie služby – fotky lze dávat i na titulní stranu třídy, v samotné fotogalerii se řadí přehledněji a je pro ně připravena i větší kapacita – 50 MB.
Více možností mají spolužáci také v diskusích a na chatu služby. Obě funkce už jsou srovnatelné s Lide.cz. Chat uchovává data po dobu 45 minut, diskuse je plnohodnotná jako na Lide.cz.
Seznam přeje novým Spolužákům hodně štěstí, původním uživatelům pochopení pro podmínky nové registrace, která lépe ochrání jejich data a hostům chuť setkávat se dál ať už se starými nebo novými kamarády.

                                         

Sdílet na sítích