Jak uspět na internetu? Nadšením

7. června 2007

Zakladatel portálu Seznam.cz přednášel na brněnské univerzitě

MF Dnes – Brno, 7.6.2007

Dělej to, co tě baví, a můžeš na tom vydělat. Když nevyděláš, alespoň tě to bavilo. Toto moudro pronesl včera při přednášce na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity zakladatel internetových stránek Seznam.cz Ivo Lukačovič.
    „Jsem tu, protože nechci, aby akce Seznamu byly pragocentrické. Už teď u nás pracuje spousta Brňáků. Také jsme zjistili, že jsou tady šikovní lidé a v primárním výzkumu mají úžasné věci. Proto chceme s Masarykovou univerzitou spolupracovat,“ odůvodnil Lukačovič svou přítomnost v Brně.
    Nápad vystoupit na půdě brněnské fakulty vzešel přímo od Lukačoviče, který školu oslovil. Tak jako Brno totiž internetový byznysmen objíždí univerzity v celé republice.

Nejoblíbenější dětská knížka?

Technický slovník Jaký je podnikatel, přes jehož bránu míří na internet největší počet Čechů? Celou dobu přednášky, kterou poslouchaly asi tři stovky především studentů informatiky, působil velmi bezprostředně, nebránil se žádným otázkám.
    A tak se publikum dovědělo i to, že v dětství byl typický introvert. „Neměl jsem žádné kamarády, seděl jsem doma a kreslil si. Tehdy byl mou nejoblíbenější knížkou technický slovník,“ říká.
A prozradil, že mu k úspěchu pomohla lenost, štěstí a intuice. „Lenost v tom, že jsem šel na střední školu strojírenskou podle toho, že tam chodil bratr amně se nechtělo nic vymýšlet, a pak jsem šel na strojařinu na ČVUT, protože tam šli moji spolužáci,“ vypráví. Nakonec ale přestoupil na elektrotechniku. „Řekli mi, že je mě na strojařině škoda, a pak mi volal sám děkan, že viděl můj projekt, ať k nim přestoupím. A tam to s počítači začalo,“ vzpomíná.
Začátky jeho kariéry posluchače rozesmály. „Největším problémem ze začátku byl jednoznačně zvuk připojujícího se modemu, protože budil v ložnici mého tátu,“ vtipkuje Lukačovič na adresu archaického připojení k internetu. Na začátku bylo podle internetového milionáře nadšení, ne úmysl udělat velkou firmu. Díky prvotnímu nadšení si teď Lukačovič může dovolit dopravit se do Brna sám. Že na tom není nic divného? Ano, kdyby nepřiletěl z Prahy letadlem, které navíc sám pilotoval.

Sdílet na sítích