Prázdniny mohou začít výletem po turistických mapách na Seznamu

29. června 2007

Pokud ještě nevíte, jak a kde strávit první dny prázdninového volna, klikněte na www.mapy.cz. Je tu pro vás ideální průvodce českou krajinou – turistická mapa. Seznam ji nasadil ve spolupráci s firmou SHOCart, jehož mapy byly nejvhodnější.

Pěšky i na kole

Turistická mapa přináší v elektronické podobě to, co známe z běžné papírové turistické mapy, tedy  barevně značené trasy pro pěší turistiku, značení  a názvy zajímavých objektů a stanovišť, údaje o nadmořské výšce, vzdálenostech a další. V elektronické podobě si však můžete zvolit vlastní přiblížení – pro Českou republiku do úrovně 13 – a studovat mapu podrobněji. Stále přitom můžete využít jejího propojení s Firmy.cz a zobrazit si nejbližší poskytovatele služeb, můžete plánovat trasu nebo přepínat do dalších verzí map.
Turistické mapy skvěle pamatují i na ty, kteří rádi výletují na kole. Kompletní nabídka cyklotras je jedinečným průvodcem, který prozrazuje nejen typ terénu, ale pro lepší orientaci zaznamenává i elektrické vedení v krajině, vyhlídková místa a zajímavá stanoviště.

ČR i Evropa

Turistické mapy nezůstávají jen na území České republiky. Pro výjezdy za hranice je můžete využít kdekoliv na území Evropy. Přiblížení do úrovně 9 dává celkem jasný obrázek o trasách i stanovištích. Je tu i specialita v podobě hypsometrie.  „Hypsometrie znamená, že jednotlivé úrovně nadmořské výšky jsou zobrazeny různými barvami od zelené pro nížiny až po hnědou pro pohoří. Díky větší rozmanitosti mapových podkladů pro Evropu si tak každý může vybrat, zda chce mít zobrazenu základní mapu se zobrazeným zalesněním nebo mapu turistickou s informací o nadmořské výšce,“ vysvětluje produktový manažer mapy.cz Tomáš Forche.

Mapy v současné době obsahují už pět tlačítek pro přepínání na různé mapové podklady, jejichž prostřednictvím si můžete jedno vybrané místo zobrazit v základní mapové verzi, v leteckém pohledu, na letecké mapě spojené s názvy měst a ulic (tzv. mapě hybridní), na historické mapě s historickými názvy anebo nově zjistíte, kolik cyklotras nebo pěších cest do vašeho místa vede. V kombinaci s několika úrovněmi přiblížení a s jednoduchým mechanickým pohybem myší získáváte velmi rychle novou uživatelskou dovednost: cestovat bez bloudění a bez námahy. Turistické mapy na Seznamu vás skvěle provedou i těmi místy, o kterých jste zatím ani neslyšeli. Seznam vám k tomu přeje krásné počasí po celou dobu prázdnin J.

Sdílet na sítích