Zaostřujeme na Brno

30. srpna 2007

Brno je zlatá loď, za děvčaty z Brna choď…

V našem případě by slova z písně Ivana Mládka zněla spíše “Brno je IT loď, ze prgači z Brna choď.” Je tomu již minimálně rok a půl, co jsem se alespoň já osobně poprvé v Seznamu potkal s myšlenkou rozjet vývojové oddělení v Brně. Tehdy jsem byl vývojář a byla to pro mě osobní záležitost. I po dvou letech u Seznamu jsem měl stále silné vazby na Brno a návratu tam (sem?) pod křídly Seznamu bych se nebránil.

Za rok a půl se plno věcí změnilo. V osobním i profesním životě (no, oba vlastně spolu dost souvisí). Nyní jsem v situaci, kdy už se do Brna nejspíš nevrátím. Vazby na Brno se ale nevytratily, naopak, některé nové se objevily. Zejména tam, kde bych to já osobně dřív nepředpokládal – u vysokých škol, ať FIT VUT nebo mojí alma mater FI MUNI.

Za poslední rok jsem byl v Brně nespočtukrát, z toho i párkrát pracovně. Na našich přednáškách, veletrzích, Ivově přednášce, apod. jsem měl možnost mluvit se studenty o práci pro Seznam. Nabyl jsem dojmu, že zájem tu je, ale – jak už to v Brně bývá – překážkou je samotná Praha. Málokomu se do Prahy chce. Svým způsobem to chápu, Brno jsem kdysi opouštěl asi 2 roky :-) No a když nemůže Mohamed-Brňák k hoře, musí hora k Mohamedovi.

Věci nabraly relativně rychlý spád. Naše brněnské zastoupení obchodní sítě si hledá nové prostory. Připojil jsem se k nim s tím, že by zároveň šlo hledat i prostory pro cca. 20 vývojářů. Týden či dva poté již jsme byli v Brně obhlížet případné nové prostory. Ačkoliv k samotné realizaci tohoto plánu je potřeba ještě hodně hledání a jednání, některé věci jsme si stanovili už nyní:

   1. vývoj chceme rozjet nejpozději k 1.3.2008 (Březen, měsíc internetu :)
   2. v Brně nebude žádný béčkový vývoj, ale plnohodnotné Seznamácké projekty
   3. na úvod převedeme do Brna vývoj komunitních služeb (Lidé.cz, Spolužáci.cz)
   4. také plánujeme věnovat se zde hledání v audio a video datech
   5. vše ostatní přijde dle aktuální situace

V tuto chvíli začínáme hledat schopné a talentované programátory. Hledáme především takové programátory, kteří jsou zběhlí v Linuxu a C/C++, není jim cizí databáze, vědí, co je to middleware (XMLRPC, FastRPC, atd.), mají určitý kladný vztah k hardware a přemýšlí nad provozními souvislostmi u software, který vyvíjí. My jim říkáme “systémoví” programátoři. Z takových lidí chceme vybudovat vývoj v Brně. Pokud Vás to láká, dejte nám vědět. Málokdo Vám může nabídnout seberealizaci na projektech, které skutečně někdo masově používá. Není pro Vás odměnou, když svým přátelům můžete ukazát aplikaci a říct, že jste se na ni podíleli? I když začínáme “až” za půl roku, neváhejte se nám ozvat už nyní. Piště na tana.benkova@firma.seznam.cz nebo se podívejte na web vyvojari.seznam.cz.

'Vlasta
Vlasta

Sdílet na sítích