Email vede…

4. září 2007

Naši administrátoři si horké léto prodlužují tím, že vydávají velké množství energie ve věci, kterou nazýváme Duální provoz v našich serverovnách. Zprvu jednoduché zadání a relativně jasná vize co dělat, se mění v množství drobných i velkých překážek

Vypočítat všechny překážky spojené s paralelním provozem na dvou geografických místech by zabralo hodně bajtů na disku a v paměti čtenářova počítače. Zmíním se jen o jedné.

Jak jsme slíbili (skrze Iva), email rozjíždíme v obou našich serverovnách. Zatím jsme měli jen offline zálohy emailových schránek. Vývojáři připravili proprietární souborový cluster pro emailové zprávy a způsob zálohování tzv. metadat. Vznikl 7-fázový plán migrace současného řešení ukládání dat na nové. První kusy hardware máme k dispozici a jsou zapojeny. Co zbývá jsou řádné testy nového řešení a samotná realizace migrace.

A jaké jsou překážky? Služba Email.cz patří k nejnavštěvovanějším službám Seznamu a českého Internetu, a také k datově nejobjemnějším. Jen pro představu – denně přibude (nebo ubyde?) na diskových polích 1 TB dat ve statisících až jednoho miliónu souborů! V souvislosti s druhou serverovnou se automaticky dostáváme na číslo 2 TB dat denně. K tomu nelze pořizovat nákladné “enterprise” úložiště, které řeší vše za nás. Dále, jak nedávno spočítal Mates, datový traffic na této službě směrem k internetu je v součtu kolem 800 Mbit/sec. Tento datový tok se v interní síti znásobuje, takže v součtu všech interních komponent se dostáváme na několik Gbit/sec. To si žádá i restrukturalizaci naší interní sítě, kdy emailové komponenty co nejvíce oddělíme od zbytku služeb. Vedle tohoto neradostného výchozího stavu ještě mj. musíme řešit takové “maličkosti” jako povýšení elektrického napájení a chlazení asi 20 racků.

Největší překážkou toho všeho je samosebou fakt, že všechny akce musíte řešit za reálného provozu. I u těch částí, které na to nejsou připraveny. Tak nám držte palce.

'Vlasta
Vlasta

Sdílet na sítích