FastRPC-Netcat

9. října 2007

Uvolnili jsme další naší technologii jako open source

Každý, kdo používá pro přenos dat vzdálené volání procedur  XML-RPC nebo naše FastRPC, se určitě setkal s tím, že je potřeba RPC server během vývoje nějakým způsobem testovat, zadávat mu požadavky a vyhodnocovat odpovědi. Ve vývoji se tomu říká, že „voláme metodu“.  Třeba pro vypsání článků na Novinkách jako parametr “řekneme”, že chceme rubriku “Domácí”, server poskládá  data nějak dohromady a pak je odešle v rozumné struktuře, ve které se s nimi dá jednoduše a efektivně pracovat.

Donedávna jsme si museli vymýšlet testovací klienty, které např. zavolají jednu metodu a vypíšou výsledek. Pak nás to  přestalo bavit, protože psát dokola testovací skriptíky je zbytečná ztráta času a řekli jsme si, že by bylo vhodné si napsat nějaký univerzálnější prográmek, pomocí kterého budeme RPC servery testovat. Postupem času nám tu vznikly dokonce dva takové programy a ten novější (který má proti tomu staršímu značná vylepšení) jsme se rozhodli uvolnit pod licencí GNU General Public License verze 3.

Stránka projektu na SourceForge se nachází na adrese http://fastrpc-netcat.sourceforge.net/, kde je i manuálová stránka, pro stažení použijte adresu http://sourceforge.net/projects/fastrpc-netcat (je tam k dispozici buď archiv v .tar.bz2 nebo balíček pro Debian GNU/Linux 4.0 (etch).

FastRPC-Netcat překvapivě nevyžaduje k činnosti FastRPC, protože dokáze použít i xmlrpclib a pokud máte knihovnu MySQL for Python, umí i trošku pracovat s databází MySQL.

Pár dalších informací o RPC najdete na http://cs.wikipedia.org/wiki/Remote_procedure_call

Naše další open source technologie můžete najít na webu vývojáři.seznam.cz.

'Eda
Eda

Sdílet na sítích