Co se stalo s Novinkami?

3. prosince 2007

Když se v technickém oddělení ještě nedávno řeklo Midas, Dario, Gonzales, Hyperion, Prometheus, Castor, Dasmin, Eurus, Polux nebo Athena, všichni se chytali za hlavu a raději dělali že neslyší.

A víte proč ? Na všech těchto strojích přesně do 28.listopadu do půl sedmé ráno běžel server Novinky.cz.

Všichni byli nervózní hlavně z toho, že Novinky.cz byla historicky jedna z nejstarších aplikací Seznamu. Ano, strojů bylo deset  (počítali jste dobře) a všechny tyto stroje dávaly více než 3 roky Novinkám život. Všechno ale časem zastará – i tyto stroje a s nimi aplikace, která už taky nebyla to pravé. Z jedné strany staticky generovaný obsah, se kterým se při jakékoliv změně pracovalo velice špatně. A navíc se tu  za celé ty roky vystřídaly spousty programátorů. Každý z nich vnesl do systému něco svého.

Tak vytížený server, jakým jsou Novinky si určitě zaslouží kvalitnější základ. A my už jeden kvalitní redační systém měli – na serveru Sport.cz. Povedl se nám s polovičním hardwarem. Tak jsme ho jednoduše dali i Novinkám. Možná jste si žádné změny  nevšimli  a to je dobře.

Pro ty, kteří chtějí vědět, co jsme vlastně s Novinkami udělali, mám po ruce přirovnání k autům.

Před touto akcí byly Novinky stará dobrá stodváca, do které nemělo smysl investovat žádné větší úsilí, protože cokoliv se na jedné straně opravilo, zcela nezávisle způsobilo poruchu jiného dílu. Dneska máme takovou vytuněnou Fábii s motorem BMW. Ale než jí vytuníme úplně a uděláme z ní BMW v plné kráse, bude to ještě nějakou dobu trvat. A tak se máte na co těšit. Určitě je třeba poděkovat všem, kteří se celé akce zůčastnili. Jmenovat je nebudu, oni ví o koho se jedná.

A chtěli bystě vidět, jak vypadaly Novinky.cz v roce 2002? Tak tady pro vás mám odkaz do historie http://media.novinky.cz/archiv/.

'Zdenek
Zdeněk

Sdílet na sítích