JAK. JAK? Javascriptová Knihovna přece :-)

13. března 2008

Postupným vylepšováním našich vnitřních JavaScriptových knihoven použitých na Mapách jsme se dostali do stádia, kdy se za kód nemusíme stydět a proto ho uveřejňujeme k obecnému použití

Co můžete od JAKu očekávat?

Za prvé funkčnost bez zbytečných kudrlinek. Jelikož je knihovna určena především pro vnitřní použití na seznamáckých službách, je navržena pro maximální požadovanou funkčnost se zachováním přijatelné velikosti.

Dále jsme se snažili vnést do našeho skriptování objektově orientované principy a tyto principy vyžadovat  více než je v ostatních knihovnách běžné. Jako jedna z mála (nebo snad jediná?) je postavena pouze na prototypových metodách, abychom při jejím používání šetřili alokovanou paměť.

Jak jsem již zmínil, podporujeme objektové principy. Knihovna tedy umožňuje vytváření tříd a jejich dědičnost a implementaci rozhraní. Dále obaluje DOMové události a zjednodušuje jejich navěšení a odvěšení. Navíc podporuje komunikaci objektů na bázi zasílání zpráv, tzv. messaging.

Knihovnu nyní používá nový TV program, Mapy, Homepage Seznamu a také webovka JAKu. Na webovce je možné stáhnout balík knihovny, přečíst si tutoriály nebo stáhnout widgety napsané s využitím JAKu.

Nezbývá dodat nic jiného než: “Stahujte JAK a podělte se s námi o vaše názory.”

'David
Michal

Sdílet na sítích