Seznam boří bariéry

28. března 2008

Už je tomu více než rok, kdy jsme se v Seznamu začali intenzivně zabývat zlepšením přístupnosti našich služeb pro handicapované uživatele a tento měsíc jsme představili hned dvě novinky.

Přístupnější výsledky vyhledávání

Na naší nejpoužívanější službě, tedy fulltextovém vyhledávání v internetu, jsme připravili speciální stránku s výsledky upravenou tak, aby co nejvíce vyhovovala návštěvníkům se specifickými potřebami, kteří pro čtení obsahu používají asistivní technologie. Jak tato stránka vypadá si můžete prohlédnout např. na výsledcích hledání slova přístupnost.  Více se dočtete v článku na Blogu fulltextového týmu: Seznam bez bariér.

Nadále však pokračujeme i v úpravách ostatních služeb tak, aby se staly přístupnější pro naše handicapované uživatele. Patrně jste to ani nepostřehli, ale už jsme vylepšili např. hlavní stranu Seznam.cz a hledání na internetu, Firmy.cz, či zpravodajské servery Novinky.cz, Sport.cz a Super.cz. A pokud jste tyto změny přeci jen zaznamenali, tak doufám, že vám přišly vhod.

Jednotné klávesové zkratky

Iniciovali jsme vznik unikátní dobrovolné dohody mezi špičkami českého internetu (Atlas.cz, Centrum.cz, iDNES.cz, Jyxo.cz a Seznam), jejímž výsledkem je společný standard klávesových zkratek. Tyto klávesové zkratky mohou dopomoci ke snazší orientaci na stránkách nejen handicapovaným uživatelům (těm, kteří např. nevidí na monitor, nebo nemohou počítač ovládat myší), ale i všem ostatním, kdo se je naučí používat. Doposud byla při jejich používání hlavním problémem jejich nejednotnost a právě jejich sjednocení napříč českým internetem by ono učení mělo maximálně usnadnit. V této souvislosti je dobré zmínit i relativní hladkost příprav celého projektu a to navzdory tomu, že spolupracovaly jinak konkurenční subjekty. To jen dokresluje fakt, že když existuje dobrá vůle pro dobrou věc, tak jdou zdolat i zdánlivě nepřekonatelné překážky. A ve vzájemné spolupráci hodláme i nadále pokračovat pod hlavičkou volného sdružení nazvaného Iniciativa pro přístupnější internet. Více informací naleznete na www.ippi.cz/standard-klavesovych-zkratek/.

'Martin
BoB

Sdílet na sítích