Seznam přichází do mobilních telefonů

4. března 2008

V rámci dlouhodobé strategie “Seznam na mobil” vytvořil český vyhledávač první balík mobilních služeb pro platformu WAP na adrese wap.seznam.cz. Vyhledávání a devět populárních služeb Seznamu je tu připraveno pro přístup uživatelů z mobilu.

Seznam testoval prostředí mobilních služeb v průběhu roku 2007 několika pilotními projekty jak s mobilními operátory, tak jedním z výrobců mobilních telefonů. Stěžejním výsledkem vývoje je však platforma WAP, jejíž obsah, homepage i logo nyní vidí uživatelé na většině typů mobilních telefonů.

Práce s mobilními službami


Pro plnohodnotné používání služeb Seznamu na mobil nemusí uživatel udělat nic jiného, než zadat adresu wap.seznam.cz na svém mobilním telefonu s aktivovaným připojením na internet. Zobrazí se mu homepage Seznamu na mobil s přehledem služeb:

·  Vyhledávání

·  Email

·  Firmy

·  Mapy

·  Sreality

·  Zboží

·  Lidé

·  Slovník

·  Encyklopedie

·  Obrázky

Z této nabídky mobilního Seznamu volí tu, kterou chce využít a jednoduchým ovládáním na telefonu si např. vyhledá restauraci na službě Firmy.cz, osloví internetový obchod prostřednictvím Zboží.cz anebo si založí a pošle email přímo z mobilního telefonu. V průběhu letošního roku  chce Seznam  rozšířit mobilní služby o lokalizaci pomocí GPS, online rezervační systémy nebo mobilní platební systémy.

Technologie pro mobilní Seznam


Pro klíčovou službu – vyhledávání – nasadil Seznam tzv. WAPProxy komponentu.  Ta umožňuje zobrazení hledané internetové stránky na display mobilního telefonu.


Kromě  platformy WAP pracuje Seznam na dalších aplikacích pro platformy Java a Symbian.


Všechny služby Seznamu převedené do mobilní verze jsou zpracovány tak, aby byly maximálně uživatelsky přívětivé. Jednoduchost v ovládání pro uživatele, funkčnost a grafika podobná webovému prostředí Seznamu byly hlavními kritérii pro tvorbu celé aplikace.

Nápověda pro uživatele


Jednotlivé kroky k rychlému zvládnutí mobilních služeb Seznamu i detailní popis jejich funkcionalit jsou pro uživatele k dispozici na webové adrese www.smobil.cz. Odkaz na ni bude umístěn na všech hlavních webových službách Seznamu tak, aby uživatelům kdykoliv a snadno pomohl novou aplikaci zvládnout. 

„Chápeme, že potrvá určitý čas, než uživatelé objeví a přijmou všechny nové funkcionality mobilních služeb. Pro tu dobu jsme připraveni vést je krok za krokem,“ vysvětluje produktový manažer Seznamu na mobil Ivan Mikula. Nápovědu bude tým Seznamu v průběhu roku průběžně doplňovat o další hotové služby.

Ceny za datový přenos


O služby mobilního Seznamu už dříve projevili zájem všichni tři mobilní operátoři: Vodafone, Telefónica O2 i T-Mobile. Klíčovým hlediskem pro uvedení mobilního Seznamu na trh bude obchodní model spolupráce s operátory a nabídka cen za datový přenos.

 „Zprostředkovat uživatelům naše služby za co nejlepších finančních podmínek je jedním ze strategických cílů projektu Seznam na mobil“, říká obchodní ředitel Seznamu Tomáš Búřil.

Většina služeb v rámci  Seznamu na mobil je nyní zpoplatněna dle standardních tarifů jednotlivých mobilních operátorů. Výjimkou jsou služby Email na Vodafone Live! a Lidé.cz u operátorů Telefónica O2 a Vodafone. Ty si předplácejí sami uživatelé a to na dobu, po kterou je chtějí využívat.

Sdílet na sítích