Návštěva u důchodce z Vysočiny

17. července 2008

Nové Veselí u Žďáru nad Sázavou není známé jen tím, že v něm pobývá snad nejznámější důchodce v ČR, ale také tím, že se v něm už poněkolikáté konalo Letní Soustředění Mládeže, zkráceně LSM.

V titulku klamu, návštěvu Miloše Z. jsme neuskutečnili, na LSM jsme ale zavítali.

LSM (http://www.hifiklubzr.org/lsm/index.php) má za sebou historii
několika desítek let. Když jsem se v polovině devadesátých let k této akci nachomýtl poprvé, jako vedoucí, konalo se v Polničce u Žďáru n. S. a neslo označení LSTM – Letní Soustředění Talentované Mládeže. Scházela se tam banda technicky zaměřených dětí, dorostu a vedoucích (no a taky jejich manželek a přítelkyň, které jim to trpěly). V té době tam byla převaha elektroniků, kteří bastlili různé zesilovače, radary, vysílače, přijímače, a kdo ví co. Zároveň to byla doba, kdy se počítače daly už považovat za dostupné, na trhu byly první vypalovačky CD (kolem nich se chodilo po špičkách a úspěšnost vypálení byla 2:10). Já jsem tam přednášel pro mě v tu dobu oblíbený Pascal a přijal nick VP! [vi:pi:], pod kterou mě dneska dost kamarádů zná. Jako vedoucí jsem tam byl několik let až do
přestěhování tábora (on je to vlastně tábor) do Nového Veselí.

Dnešní LSM je jiné. Koná se jinde, tváře vedoucích se až na některé stálice vyměnily, bastlíři ustoupili počítačníkům, je o týden kratší. Je jiné pro mě, protože já jsem se změnil a doba se změnila. Stále však cítím určité spojení s touto akcí a cítím potřebu podpory těch nadšenců, kteří ji drží při životě. Účastníci tam jezdí se něco přiučit, nebo přinejmenším se nechat vytrhnout z celoroční školní rutiny.

Proto jsem se loni domluvil s Michalem Feixem (btw. dvoudílný rozhovor s ním najdete zde a zde) a zajeli jsme poodhalit roušku tajemství o architektuře našeho emailu a hardware, co používáme. Nakonec z plánované dvouhodinové přenášky bylo celodenní sezení od snídaně do večeře, kde se probralo snad vše kolem Seznamu, internetu, počítačů a jiného. Letos jsem vzal s sebou Zdeňka Philippa a Ondru Žáru. Zdeněk je senior programátorem a do jeho týmu spadá naše zpravodajské servery, homepage, TV program nebo třeba SeznamFS. Ondra je náš Javascriptový guru a má prsty v TV programu nebo třeba Javascriptové knihovně JAK.

Zdeněk si připravil povídání o Pythonu, protože jak říká bez Pythonu by nebyl Seznam. Aplikace a skripty v něm napsané jsou v Seznamu všudypřítomné. Jeho přednášku můžete najít na zde. Závěrečným slajdem se snažil namotivovat zejména žáky základních škol. :) Čtěte ji pokud nevíte o Pythonu vůbec. A pokud vás to zaujme, zavítejte třeba na Py.cz. Ondra účastníkům vykládal o Javascriptu a naší knihovně JAK, prezentaci najdete na jeho stránkách. Z JAKu si vybral některé widgety, protože ty nejlíp navnadí mladé Javascriptisty. Kdybych ještě tvořil Javascriptové stránky, hned bych knihovnu využil.

Po obědě jsme opět nabídli volnou diskusi na libovolné téma. Dotazy směřovaly k vyhledávání, spojení Centra s Atlasem, fámy kolem prodeje Seznamu, IMAPu nebo Jabberu. Byla to pro nás hezká sonda do toho, o čem mladí dnes přemýšlejí. Jak jinak, pikantnosti vedou :)

Letošní LSM už skončilo a příští rok jistě bude pokračovat. Máte-li technicky zaměřené děti, možná je to ten pravý tábor pro ně. Věřím, že i příští rok tam Seznamáci zavítají a něčím je obohatí.

'Vlasta
Vlasta

Sdílet na sítích