Doprava.mapy.cz – bezpečná a plynulá jízda se Seznamem

18. listopadu 2008

Dopravní zácpy, objížďky, radary nebo kolony před místem nehody – to je realita všedních dnů pro řidiče v Praze i ve větších českých městech. Vidina plynulé a bezpečné jízdy se přesunula už jen do učebnic autoškol – a teď nově na internet.

Seznam přichází se zcela novou službou na doprava.mapy.cz, kde si všechny aktuální informace o místech, kudy chcete jet, zjistíte předem.


Na Doprava.mapy.cz se poprvé podařilo spojit údaje z Jednotného systému dopravních informací (JSDI) s informacemi Ústředního automotoklubu v Praze (ÚAMK) a na mapovém podkladu populární služby Mapy.cz vytvořit přehledný nástroj pro zjišťování aktuálního stavu dopravy kdekoliv po České republice. Doprava.mapy.cz je dostupná z hlavní strany Seznamu.

Ovládání jako na Mapy.cz


Pro jednoduchou práci se službou zůstalo na Dopravě zachováno stejné ovládání, jako je na Mapy.cz – přibližování mapy kolečkem myši, posun držením levého  tlačítka apod. Pro detailní přehled o dopravní situaci se dá navíc přepínat ze základní mapy na leteckou. Mapový podklad pro Dopravu je uživatelům dobře známý, byl zpracován podle podkladů Mapy.cz.  

Okruhy dopravních informací


Doprava.mapy.cz přináší čtyři hlavní okruhy dopravních informací: zcela aktuální informace o nenadálých událostech na hlavních dopravních tazích, informace o dopravě ve městech, stav dopravy na dálnicích a informace o uzavírkách nebo dopravních omezeních. Tyto okruhy jsou umístěny jako odkazy na hlavní liště pod logem služby. Pro lokalizaci hledání pak slouží další menu s nabídkou všech krajů ČR, hlavního města Prahy anebo celé České republiky. Po kliknutí na zvolené místo nebo dopravní úsek se na mapě zobrazuje jeho vizitka s krátkým popisem situace a s časovým údajem o jejím průběhu. Díky propojení na Jednotný systém dopravních informací se tady události zobrazují automaticky poté, co je ohlásila například Policie ČR.  


Pomocí těchto hlavních funkcí se řidiči ještě před jízdou snadno a rychle dostanou ke všem informacím, které mohou být pro jejich cestu důležité. Volba správné trasy šetří čas, předchází kolizím a nabízí využití vedlejších méně známých tras pro cestu na zvolené místo. V neposlední řadě ovlivňuje úroveň hluku i míru znečištění v místech, kde by se jinak tvořily dlouhé kolony aut.

Bezpečnost na prvním místě


Mottem nové služby je „bezpečnější doprava“ a to všude, kde v současné době bezpečná není. Ať už jde o hlavní dálniční tahy nebo o křižovatky s hustým městským provozem. Neocenitelným pomocníkem pro řidiče se Doprava.mapy.cz stane v okamžiku, kdy bude zobrazena ve všech mobilních telefonech prostřednictvím m.seznam.cz. Na mobilní verzi služby se v Seznamu v těchto dnech pracuje.


Do budoucna se Doprava.mapy.cz rozšíří ještě o informace o radarech. Myšleny jsou radary úsekové, ne mobilní, které blíže nespecifikovaným způsobem rozmísťuje Policie ČR. Úsekové radary jsou významnými pomocníky v bezpečnosti dopravy, stejně jako další preventivní dopravní opatření .

“Z prvních ohlasů od uživatelů vidíme, že se Doprava.mapy.cz může stát velmi oblíbenou službou, podobně jako jsou celé Mapy.cz. S dopravou se potýkáme úplně všichni a pokud budeme znát důležité informace předem, je to ta nejlepší prevence proti nehodám nebo kolizím,“ říká produktový manažer Seznamu Petr Zeman. „Pro pokročilé uživatele služba brzy nabídne i tvorbu vlastních tras, které si nejdříve virtuálně ověříte a později na silnici úspěšně projedete.“

Sdílet na sítích